Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark torsdag 21.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan påvirke av en skiløper, spesilet der snødekket er tynt. Fokksnø i høyden kan også gi skred.

Skredfarevurdering

Mildvær gjør at vedvarende svake lag i snødekket aktualiseres og noen steder kan påvirkes av en enkelt skiløper, spesielt på tynt snødekke. Over mildværsgrensa finnes det, i tillegg til nevnte vedvarende svakt lag, områder med ustabile små fokksnøflak som også svekkes ved mildvær.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 20. februar 2019

Mildværet har påvirket snøen opp til ca 14-1500 moh. Under skoggrensa er snøen løs og fuktig til bakken. Over skoggrensa er det vekslende myke og harde flak og det er observert fuktig snø helt ned til bakken på 1300 moh. Vind fra N-NV på tirsdag har ført til at leområder har mindre ansamlinger av fokksnø.

Tidligere i vinter er det observert vedvarende svake lag av kantkorn og nedsnødd rim i snødekket. Mildværet den siste perioden antas å ha nøytralisert disse lagene. Usikkerheten rundt nøytralisering av lagene og evt utbredelse øker med høyden over havet, og fra ca 1000 moh kan man forvente at vedvarende svake lag er tilstede og må tas hensyn til.

Onsdag ettermiddag ble det rapportert om skiløperutløst skred på Ørnefjell sør for Hovden. Skredet løsnet sannsynligvis på svakt lag av kantkorn og var mest trolig stort, str.3 skred.

Tirsdag formiddag er det klarvær, -6 grader og rolige vindforhold på Gaustatoppen 1804 moh.

Fjellvær

Onsdag 20. februar 2019

4-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør og stigende temperatur om kvelden.

Torsdag 21. februar 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -3 °C til 3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS