Snøskredvarsel for Vest-Telemark tirsdag 19.02.2019

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i leområder med nysnøflak lengst vest i regionen. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i bratte heng under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Hold avstand til hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Unngå ferdsel i / ved terrengfeller. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
1 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø under skarelag

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
2 - Middels
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Lengst vest i regionen vil nedbør og vind fra vestlig retning føre til ustabile nysnøflak i Ø og N over skoggrensa. Nysnøflakene vil kunne påvirkes av en enkelt skiløper. Eldre fokksnø ventes i all hovedsak å være stabil, men kan påvirkes noen steder høyt til fjells med stor tilleggsbelastning. Vedvarende svakt lag kan være mulig å påvirke der snødekket er tynnere og mykere. Vi må trolig over 1300 moh for å finne dette skredproblemet da mildværet siste uken antas å ha ødelagt lag av kantkorn under denne høyden.
Mildværet har påvirket snøen opp til ca 1450 moh. Under skoggrensa er snøen løs og fuktig til bakken. Over skoggrensa er det vekslende myke og harde flak og det er observert fuktig snø helt ned til bakken på 1300 moh.
Det er gjort observasjoner av svake lag med kantkorn og rim i snødekket den siste uken. Mildværet antas å ha nøytralisert lagene opp til 1300 moh. Over 1300 moh antas det at de vedvarende svake lagene stort sett ligger under harde lag med fokksnø.
Rolig vær med minusgrader i fjellet natt til mandag.
2 - 4 nedbør mm i døgnet.
Liten kuling fra sørvest.
-2 °C til 2 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 1000 moh om formiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
3 - 8 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra sørvest., endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen.
-3 °C til 0 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 700 moh om formiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Vest-Telemark / VINJE

Snø

16.02.2019 kl. 16:59

1138 moh

håkon@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  håkon@obskorps Kommentar:  Viser været bilde tatt sørvest.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  håkon@obskorps

Skredaktivitet

16. feb. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Dårlig sikt

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk Våt løssnø Våt

Skredfarevurdering

2 Moderat Fremdeles dårlig binding i fokksnøen som er de største skredproblemet. Fant ikke noe til kantkorn i dagens snøprofil, etter som de virket på snøen har ikke mildværet kommet langt nok ned til og påvirke det enda. Forventes og stablisere seg. Varslet faregrad er riktig

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut Lite sannsynlig 2 - Middels Få bratte heng SØ, S, SV over 0 moh

Vær

Regn 0 °C 10 m/s fra V → 100% skyer

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Dårlig sikt

Tester

CTE5@30cmQ2 Middels Det løsnet i fokksnøen

ObsID: 181426
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.