Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark fredag 18.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø, stedvis kan fokksnøen ligge på et vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

Med en del nysnø tilgjengelig for transport og vind fra nordvest vil byggingen av fokksnøflak i lehellinger mot øst-sørøst fortsette. En skiløper vil kunne løse ut mindre skred i den øverste fokksnøen. Det skal mer belastning til for å påvirke kantkorn ved skarelag eller nedsnødd overflaterim litt lenger ned i snødekket, men man bør være obs på dette skredproblemet der snødekket er tynt og mykt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 17. januar 2019

Det finnes en del løssnø tilgjengelig for transport. Den dominerende vindretningen den siste tiden har vært nordvest, så de største flakene finner man fortsatt i øst- og sørvendte heng. Vær obs på at sørøst-vind på onsdag også har dannet noen myke nysnøflak i nordlige og vestlige heng. Disse var tidligere avblåst og hadde lite snø med skare. I skogen ligger det stort sett ubunden snø over gamle skarelag.

På 900moh i nærheten av Hovden er det før helgen observert begynnende kantkorndannelse i fokksnø mellom to skarelag litt ned i snødekket og i helgen ble det observert nedføyka overflaterim på 1450 moh i Rauland. Det finnes sannsynligvis fortsatt lommer med rim og eldre kantkorn i høyfjellet som er dekket av skarelag og fokksnølag, men utviklingen og utbredelsen av disse lagene er usikker.

Det er ikke meldt om ferske skred i regionen de siste tre dagene.

Det har kommet 3-10 cm nysnø i regionen siste døgn frem til torsdag formiddag. Natt til torsdag fra var det fra -10 til -20 grader.

Fjellvær

Torsdag 17. januar 2019

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordvest. -16 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 18. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -14 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS