Snøskredvarsel for Vest-Telemark søndag 13.01.2019

1
Liten
Publisert:

Det finnes ustabile lag i snødekket. Vær forsiktig i områder det snødekket er tynt eller mykt.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt. Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller.
2 - Middels
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt. Se etter områder der vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk.
1 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Noe nysnø og vindøkning til nordvestlig kuling vil legge opp nye fokksnøflak i lehellinger mot nordøst til sørvest. Ved en del tilleggsbelastning kan det være mulig å løse ut middels store flakskred på skare-/kantkornlag litt ned i snødekket. Det vil også kunne være mulig for en skiløper å løse ut mindre skred i den ferske fokksnøen. Skredfaren øker siste del av dagen, og vil være størst lengst vest i regionen der det kommer mest nysnø. Det er sannsynligvis svært vanskelig å løse ut skred i det gamle snødekket. Unntaket kan være noen få heng høyt til fjells der mildværet ikke har tatt tak, men det er avgrenset til de høyestliggende toppene.
Det er lite snø regionen for årstiden og snødekket består i hovedsak av en eldre del preget av vind og mildvær som nå har frosset til. Over dette har litt nysnø tidligere i uka senere blitt utsatt for vind fra mellom vest og nord, og blitt fraktet til definerte leområder i øst- til sørvendte hellinger eller ned i skogen. Vindutsatte og vestvendte områder er fra tidligere i vinter avblåst eller har lite snø. Det har vært mildvær til 1200-1400 moh et par ganger etter nyttår.
Det er tidligere observert kantkorn og rim i det gamle snødekket, og det finnes sannsynligvis fortsatt lommer med rim og eldre kantkorn som er dekket av bærende skarelag og fokksnølag. I nærheten av Hovden er det observert begynnende kantkorndannelse i fokksnø mellom 2 skarelag litt ned i snødekket. Man må følge med på utviklingen i dette laget.
Det er ikke meldt om ferske skred de siste 3 dagene.
Det siste døgnet har vinden minket en gpd del, lørdag formiddag kom det noen få cm nysnø. -12 til -6 gader de kaldeste stedene natt til lørdag.
0 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra nordvest., endring til bris fra vest om formiddagen.
-11 °C til -6 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
2 - 5 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra vest., endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen.
-9 °C til -2 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 700 moh om formiddagen.
Skyet.
Mest nedbør i vestlige områder.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner siste 3 døgn

  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.