Snøskredvarsel for Vest-Telemark lørdag 12.01.2019

1
Liten
Publisert:

Det finnes ustabile fokksnøflak i leområder, ellers stabile forhold.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt. Se etter områder der vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk.
1 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind fra nordvestlig retning har gjort flakdannelser i sør- til østvevendte hellinger hardere. Den vindtransporterte snøen har flere steder lagt seg på glatt skare og det vil fremdeles være mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred. Terreng som omfattes av skredfare vil være relativt enkelt å identifisere og være sammenfallende med der det er naturlig å ferdes på ski. I regionens grenseområder mot vest kan omfanget av fersk vindtransportert snø være noe større og enkelte skred kan nå str.2. Det er sannsynligvis svært vanskelig å løse ut skred i det gamle snødekket. Unntaket kan være noen få heng høyt til fjells der mildværet ikke har tatt tak, men det er avgrenset til de høyestliggende toppene.
Det er lite snø regionen for årstiden og snødekket består i hovedsak av en eldre del preget av vind og mildvær som nå har frosset til. Litt nysnø tidligere i uka har senere har blitt utsatt for vind fra mellom vest og nord og blitt fraktet til definerte leområder i øst- til sørvendte hellinger eller ned i skogen. Vindutsatte og vestvendte områder er fra tidligere i vinter avblåst eller har lite snø.
Det er tidligere observert kantkorn og rim i det gamle snødekket. Mildvær har sannsynligvis til dels brutt ned svake lag og det er nå dekket av bærende skarelag.
Tirsdag ble det observert et str. 2 skred i bratt sørvendt terreng ved Haukeliseter lengst vest i regionen.
Det har blåst vest til nordvest kuling sist døgn, perioder med storm i høyfjellet. Honnegrasnuten i Vinje hadde nordvest sterk storm natt til fredag. Torsdag var det varmegrader opp til ca. 1200 moh.
0 mm nedbør i døgnet.
Liten storm fra nordvest., endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen.
-9 °C til -2 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 800 moh natt til fredag.
Delvis skyet.
Lavere temperatur utover dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra nordvest., endring til bris fra vest om formiddagen.
-11 °C til -6 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.