Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark lørdag 29.12.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Etter mildværet har lite vind, lite nedbør og lavere temperatur i stor grad stabilisert snødekket. Det skal sannsynligvis en god del tilleggsbelastning til for å løse ut skred i den eldre fokksnøen. Men det kan være mulig for en skiløper å løse ut små flakskred i bratte østvendte hellinger der det ligger ferske nysnøflak. Nedsnødde rimlag er trolig, der de finnes, lite påvirket av varmegradene i lufta. Det kan være mulig å løse ut skred på rimlag, men det krever trolig en del belastning. Rimlaget ser ut til å være mest aktivt øst i regionen. Laget med smelteformer og kantkorn nærmest bakken antas foreløpig ikke å utgjøre et skredproblem.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 28. desember 2018

1-3 cm nysnø lengst vest i regionen siste døgn. Varmegrader opp til ca. 1200 moh torsdag, 1000 moh natt til fredag, har fuktet de øverste 20-30 cm av snølaget som ellers var sterkt vindpåvirket med harde fokksnøflak. Mest fokksnø og litt mykere flak ligger i østvendte fjellsider. Også i skogen er snøen en del vindpåvirket. Den fuktige delen av snødekket har frosset til igjen, tynn skare øverst der det ikke er lommer med nysnøflak. Det er mindre snø enn normalt for årstiden.

Det ligger et nedsnødd rimlag i snødekket. I noen østvendte leheng kanskje også noe rim dannet Lille julaften/Julaften. Utbredelsen er usikker, men det finnes trolig i høyden over ca.900-1000 moh., noe som bekreftes av observasjon fra Vinje torsdag. Observasjoner tyder samtidig på at rimlaget er i ferd med å brytes ned vest i regionen. Nederst ved bakken er det et løst lag med smelteformer og kantkorn.

Det er ikke rapportert om ferske skred siste 3 døgn.

Tirsdag mange ferske sprekker i Vinje, og tilløp til skiløperutløst skred. Drønn i snødekket i Seljord både tirsdag og onsdag, er indikasjoner på at overliggende snø bryter på nedsnødd rimlag. Temperaturen har falt litt, men fortsatt 0 grader på Haukeliseter, 1000 moh fredag morgen.

Fjellvær

Fredag 28. desember 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 29. desember 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør stort sett bare lengst i vest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS