Snøskredvarsel for Vest-Telemark torsdag 06.12.2018

1
Liten
Publisert:

Litt nysnø fører til ustabile nysnøflak i enkelte leområder, ellers stort sett stabile forhold.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt. Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Slike skred blir vanligvis utløst av deg selv eller av andre skiløpere. Skredproblemet finnes der det ligger nysnø som danner myke flak i bratt terreng.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Rolege vindforhold gjer at nysnøen vert liggande i ro fram til vinden aukar i dei mest utsette områda mot ettermiddagen. Skredproblem vil vere knytta til nysnøflak. I somme områder finst det også eldre fokksnøflak.
Det ligg litt tørr laussnø i overflata. Dei siste dagane har det kome 10-20 cm nysnø. I høgfjellet kan denne enkelte stedar vere vindpåvirket og ha lagt opp mjuke flak. Før nysnøen kom var det lite snø i fjella, og den som låg der var hard og smelteomvandla. Det gamle smelteomvandla snødekket vert rekna som stabilt.
Kuldeperioden i november danna overflaterim. Det er usikkert om det finst noko igjen av denne rimen under nysnøen
Tysdag vert det observert lett snøfokk i fjellet.
0 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra vest.
-13 °C til -5 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.
Minkende vind utover kvelden.

For oppdatert værvarsel se yr.no
6 - 10 nedbør mm i døgnet.
Stille/svak vind fra nordvest., endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen.
-12 °C til -6 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om kvelden.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Vest-Telemark / VINJE

Snø

06.12.2018 kl. 13:00

959 moh

Elisabet@obskorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Elisabet@obskorps
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 5 Av:  Faretegn Opphavsrett: 
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 5 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Kommentar:  Skrapt av på undersiden av den sprø skaren
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Nordvendt
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Annet faretegn (spesifiser) Hulrom nederst mot bakken under et tynt skarelag, jeg har ikke registrert kantkorn over eller under skaren, men noen nåler, skaren består av avrundede korn, noe sammensmeltet. Antagelig smeltefryse skare. Det er hulrom under dette laget. Ved lille blokktest løsner det helt ned til bakken. Dette utgjør ikke noen fare nå men hvis det snør ned slik, vil det være et relevant faretegn.

Snødekke

10 cm totalt 1 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Det er mindre snø på Hovden enn lengere nord. Men det er snødekke helt ned i bygda. Det er lett snø oppå en skorpe som bryter som «kjeks» helt nede mot bakken. Skarelaget er 0,3- 0,5 mm tykt og veldig sprøtt. Det er hulrom under skatelaget. Nede i bygda er ca 5 cm snø også her er det et tynt skatelag i bunn, det tynne skarelaget består av smelte fryse omvandlet snø, runde former, noen nåler er registrert. Gjelder i alle himmelretninger opp til ca 1000 moh, Jeg var ikke høyere . Mandag var det regn og mildt, tirsdag blåste det kraftig NV, tydelig snøfokk fra ca 1200 moh. Jeg har ikke vært oppe i høyden og vet derfor ikke hvordan den gamle snøen som ligger stedvis på ca 1250 moh henger sammen med den nye snøen.

Vær

Ikke nedbør -8 °C 0 m/s fra N ↓ 90% skyer Det har vært tåke fra morgenen, noe tåke rim på tre. Overskyet og stille. Det blåste opp mot ettermiddagen og begynte å snø.

Skredfarevurdering

1 Liten Det er generelt lite snø i fjellet rundt Hovden. Det er ikke skiføre. Man går helt til buns om man prøver. Der det eventuelt er rester av gammel snø som kan fungere som base, eller at det i høyden har blitt hardpakket av vinden. Kan det være lagdeling. Under ca 1200 moh er det ikke per nå ikke noe problem, hulrommet under sprø smelte fryse skare blir et problem når det eventuelt snør ned. Avhengig av hvor nye snø som kommer oppå den snøen som har hulrom mot bunn, og hvordan lagdelingen eventuelt er i høyden. Faren vil øke med snømengde og vind, derfor vil jeg tro at faregraden går opp fra 1 til 2. D Varslet faregrad er riktig Det er riktig faregrad for regionen, for det er stor forskjell i snømengde fra eks. Hovden til Haukelifjell.

ObsID: 170274

Vest-Telemark / VINJE

Snø

06.12.2018 kl. 09:22

1147 moh

håkon@obskorps (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 4 Av:  Faretegn Opphavsrett:  håkon@obskorps Kommentar:  Viser skalvelbrudd og oppsamling av snø i sørøst.
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  håkon@obskorps Kommentar:  Skyet desverre til i løpet av turen.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  håkon@obskorps Kommentar:  Bilder viser kista sett fra øst. Viser vær og snødekket
Bilde Av Skredproblem
Bilde 4 av 4 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  håkon@obskorps Kommentar:  Viser snøoverflaten og fokksnøen

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Har vært snø transport fra nordvest.

Snødekke

50 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Vindpakket myk Tørr Sterkt variert vindpåvirknig av snøen, er noen lommer med laus snø i terreng fordypninger

Vær

Ikke nedbør -7 °C 0 m/s 95% skyer Delvis overskyet siste døgn.

Tester

CTV@5cmQ2 Dårlig Dårlig binding i fokksnøen

Skredfarevurdering

1 Liten Det er forholdsvis lite snø i terrenget, snøskred problemet er i terreng formasjoner som gir pålagrig av snø. Forevnetes toer grunnet nysnø kombineret med vind. Varslet faregrad er riktig Stemmer godt

Skredaktivitet

6. des. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Liten tilleggsbelastning Mulig 2 - Middels Få bratte heng Ø, SØ, S, SV over 0 moh Der snøen har lagt seg i terrengformasjoner og overflaten er vindpåvirket.

ObsID: 170253

Vest-Telemark / VINJE

Snø

04.12.2018 kl. 12:09

1072 moh

svein loftsgarden (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  svein loftsgarden
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  svein loftsgarden Kommentar:  1050moh
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  svein loftsgarden
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  svein loftsgarden

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Nordvest vind flytter snø i høyden. Over ca 1200moh

Snødekke

20 cm totalt Lett snøfokk Snøgrense på 600 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr På ca 1000moh er det ca 20 cm tørr løs snø med et skarelag 5 cm nede i dekket og et is/skarelag ned mot bakken. Over ca 1200moh ligger nysnøen oppå et hardt skarelag. Dette skarelaget er homogent helt ned til bakken.

Vær

Ikke nedbør -3 °C 3 m/s fra NV ↘

Skredfarevurdering

1 Liten Under ca 1200moh er det for lite snø til at det kan gå skred. Over denne høyden er det mer snø som ligger på gammel hard skare. Nordvest vind gjør at det kan gå små flakskred i østvendte heng og renner. Vær obs på terrengfeller i østlige heng i høyden. Vinden skal løye så fokksnøen i høyden vil etterhvert stabilisere seg.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Liten tilleggsbelastning Mulig Få bratte heng Ø, SØ, S over 1200 moh

ObsID: 170049

Vest-Telemark / VINJE

Snø

04.12.2018 kl. 08:32

985 moh

håkon@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  håkon@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  håkon@obskorps Kommentar:  Viser oppbygging av snø i lesider. Snødybde er sterkt varierende

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse:

Snødekke

40 cm totalt Lett snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr

Vær

Ikke nedbør -5 °C 8 m/s fra NV ↘ 70% skyer

ObsID: 170014
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.