Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark mandag 16.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Sol og høye dagtemperaturer kan føre til naturlig utløste skred, særlig i leområder i høyden og i bratte solvendte heng. Varmen påvirker også svake lag.

Skredfarevurdering

Varmen tar godt i snødekket, og det påvirker stabiliteten til snøen. Økende varme utover dagen svekker snødekket og gjør det lettere å påvirke svake lag, samt øker muligheten for naturlig utløste skred.

Der hvor det er nattefrost, vil det være vanskeligere å påvirke vedvarende svake lag, men på et tidspunkt vil antall timer med plussgrader gjennom døgnet bli såpass høyt at snøen over de vedvarende svake lagene mykes opp likevel. Timingen for når dette skjer er svært usikkert. Det anbefales å gjøre fortløpende vurderinger når du er på tur. Styr unna skredterreng, særlig om ettermiddagen når dagen er på det varmeste.

Det kan fremdeles ventes en del naturlig utløste våte løssnøskred og flakskred, både i sørvendt terreng der det enda ikke har rast fra seg, men også i andre himmelretninger når varmen får virket litt. Stort sett ventes skred av størrelse 2, men middels store skred (str3) kan forekomme.






Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 15. april 2018

Varmen har påvirket snøoverflaten og i nesten alle himmelretninger er det øverste snølaget preget av fuktighet. Der hvor det har vært nattefrost har det dannet seg skare på toppen. Topper og rygger er stort sett avblåst.

I det gamle snødekket finnes det vedvarende svake lag med kantkorn, men disse ligger under hard og bærende fokksnø, og det skal foreløpig mye til for å påvirke disse.

Det har stort sett vært et lite snev av nattefrost i fjellet natt til søndag, men enkelte steder har det vært mildt.

Fjellvær

Søndag 15. april 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. 0 °C til 6 °C på 1400 moh. Skyet.

Mandag 16. april 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. -1 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS