Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark lørdag 17.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fersk fokksnø. Unngå også områder der snødekket over svakt lag er tynt, eksempelvis nær rygger og på konvekse terrengformasjoner.

Skredfarevurdering

Det har flere plasser vært opp mot 30 cm løs snø tilgjengelig for vindtransport før den siste vinden kom. Det er vest i regionene ferske fokksnøflak i sørvestlige til nordlige leheng. Det vil være lett for en skiløper å påvirke denne snøen.
Under den gamle fokksnøen ligger et svakt lag av løs snø og bevarte rimkrystaller. Der de overliggende fokksnøflakene er myke og tynne vil det være lett å løse ut skred.
I bratte sydvendte fjellsider vil sola noen områder i regionen påvirke snødekket, og det kan her forventes naturlig utløste skred av str. 1.
Det finnes svake lag av kantkorn nede i snødekket. Dersom disse lagene påvirkes kan større skred løsne. Disse vil være lettest å påvirke der snødekket er tynt eller mykt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 16. mars 2018

Det ligger ferske fokksnøflak i vestlige til nordlige fjellsider. Det er tydelige vindtegn i terrenget og det er avblåst på utsatte plasser. I skjerma formasjoner vil det ligge løsere snø. Solen har begynt å påvirke snøen og danne skarelag i solhellingene. Utberedelsen av overflaterim er størst øst i regionen hvor det har vært mindre vind.

Fokksnøen fra februar ligger flere steder over svakere lag med løssnø, kantkorn og godt bevarte rimkrystaller. Rimkrystallene står på løs overflate og er ikke nødvendigvis lette å kjenne igjen før man får en bruddflate. Laget gir fra seg drønn, men fravær av drønn betyr ikke at laget ikke er tilstede!
Det finnes flere lag av kantkorn dypere nede i snødekket, samt et lag av kantkorn/begerkrystaller i bunn. Felles for disse lagene er at de stort sett dekket av et tykt lag av hard og bærende snø.

Det er ikke observert skred de siste dagene.

Fredag ble det observert fersk vindtransportert snø, drønn og ferske sprekker flere plasser i regionen.

Fjellvær

Fredag 16. mars 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -20 °C til -13 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 17. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -24 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS