Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark torsdag 15.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fersk fokksnø. Unngå også områder der snødekket over svakt lag er tynt, eksempelvis nær rygger og på konvekse terrengformasjoner.

Skredfarevurdering

Skredfaren i regionen øker utover dagen. Det er flere plasser opp mot 30 cm løs snø tilgjengelig for vindtransport, og det er her skredfaren forventes å bli høyest. Økende vind utover dagen vil gi pålagring av fokksnø i vestlige til nordlige leheng. Det vil være lett for en skiløper å påvirke den ferske fokksnøen, og evt. skred kan komme opp i str. 3.
Under den gamle fokksnøen ligger et svakt lag av løs snø og bevarte rimkrystaller. Der de overliggende fokksnøflakene er myke og tynne vil det være lett å løse ut skred. Skredene som kan løsne forventes å komme opp i skredstr. 2.
Det finnes svake lag av kantkorn nede i snødekket. Dersom disse lagene påvirkes kan større skred løsne. Disse vil være lettest å påvirke der snødekket er tynt eller mykt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. mars 2018

Det ligger opp til 30 cm løs snø i fjellet. Mange steder har lagt seg opp myke flak i leområder. En ser tydelig vindtegn i terrenget og det er avblåst på utsatte plasser. Solen har begynt å påvirke snøen og danne skarelag i solhellingene. I fjellsider hvor sola ikke har tatt tak er finnes det flere steder overflaterim.

Fokksnøen fra februar ligger flere steder over svakere lag med løssnø, kantkorn og godt bevarte rimkrystaller. Rimkrystallene står på løs overflate og er ikke nødvendigvis lette å kjenne igjen før man får en bruddflate. Laget gir fra seg drønn, men fravær av drønn betyr ikke at laget ikke er tilstede!
Det finnes flere lag av kantkorn dypere nede i snødekket, samt et lag av kantkorn/begerkrystaller i bunn. Felles for disse lagene er at de stort sett dekket av et tykt lag av hard og bærende snø.

Det er ikke observert skred de siste dagene.

Mandag ble det observert både drønn og ferske sprekker flere plasser i regionen.

Fjellvær

Onsdag 14. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -19 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Høyt skydekke.

Torsdag 15. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra øst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -9 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS