Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark onsdag 14.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag av rim og nysnø under den vindtransporterte snøen. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Snøskredfaren er knyttet til et svakt lag av løs snø og bevarte rimkrystaller som ligger under fokksnøen. Der de overliggende fokksnøflakene er myke og tynne, vil det være lett å løse ut skred i dette topplaget.

Flere steder ligger det også en del løs, ubunden snø som en skikjører kan løse ut små løssnøskred i. Når solen står på kan det også gå små naturlig utløste skred i bratt sydvendt terreng.

Det finnes svake lag av kantkorn nede i snødekket. Dersom disse lagene påvirkes kan større skred forekomme. Svake lag av kantkorn nede i snødekket vil være lettest å påvirke der snødekket er tynt/mykt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. mars 2018

Det ligger generelt en god del snø i fjellet. Mange steder er det fremdeles mye løs snø, andre plasser er det avblåst og snøen har dannet myke flak i leområder. Man ser tydelig vindtegn i terrenget og det er avblåst på utsatte plasser. Solen har begynt å ta og danne skarelag i solhelningene.

Fokksnøen fra februar ligger flere steder over svakere lag med løssnø, kantkorn og godt bevarte rimkrystaller. Rimkrystallene står på løs overflate og er ikke nødvendigvis lette å kjenne igjen før man får en bruddflate. Laget gir fra seg drønn, men fravær av drønn betyr ikke at laget ikke er tilstede!
Det finnes utallige lag av kantkorn dypt nede i snødekket, samt et lag av kantkorn/begerkrystaller i bunn, men disse er stort sett dekket av et tykt lag hard og bærende snø.

Fjellvær

Tirsdag 13. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -13 °C til -4 °C på 1400 moh. Klarvær.

Onsdag 14. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -19 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Høyt skydekke.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS