Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark lørdag 02.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratt terreng der vinden har lagt fra seg ferske fokksnøflak. Vær oppmerksom på kantkorn under skarelag, samt nedføyket overflaterim.

Skredfarevurdering

Det ventes vestlig kuling utsatte steder i fjellet som vil gi oppbygging av ferske fokksnøflak i østlige fjellsider. Forplantningsevnen til de ferske flakene vil variere utfra vinden og tilgjengelig løssnø, men skredstørrelsen vil neppe bli større enn 1 eller 2, høyest vest i regionen.
Det ligger kantkornet snø under skarelag nede i snødekket. Der snødekket er tynt og/eller mykt, kan det være mulig at flak kan gå til brudd.
Etter siste dagers kalde og klare vintervær er det sannsynlig ned overfalterim flere steder i terrenget. Der rimet føyker ned, vil det utgjøre et svakt lag.

Temperaturen ventes å stige og det kan kortvarig svekke bindingene i fokksnøen, men etterhvert vil det ha en stabiliserende effekt.
Skredfaren vurderes å kunne nå 2-moderat vest i regionen, ellers 1-liten.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 1. desember 2017

Snødybde ca 50-100 cm, mest snø vest i regionen. Det finnes lommer med fersk fokksnø som ligger over et løsere lag med nysnø, særlig over tregrensa. Det finnes også løssnø tilgjengelig for vindtransport. Det har vært kaldt og klart vær siste døgn og det er sannsynlig at det ligger velutviklet overflaterim mange steder i terrenget.

I Rauland er det observet kantkorn under skarelag som ble dannet etter mildvær forrige uke. Der snødekket er tynt kan det være mulig å påvirke. Kalde temperaturer siste døgn er gunstig for oppbygging av kantkorn.

Observert mindre flakskred og løssnøskred ved Haukeli i starten av uken.

Fjellvær

Fredag 1. desember 2017

Oppholdsvær. Bris fra nord. -15 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 2. desember 2017

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra vest. -6 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Stigende temperatur. Økende vind utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS