Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 03.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Litt nedbør og kraftig vind fra ny retning danner ferske fokksnøflak i nordøstvendte områder. Løssnøskred ventes der solen står på.

Skredfarevurdering

Oppdatert mandag morgen kl. 09.30.

Kraftig vind fra ny retning og nedbør utover kvelden vil gi pålagring av fokksnø i nye leområder, i hovedsak nord og nordøstvendte-sider. En person vil lett kunne løse ut middels store skred, særlig der fokksnøen er myk. Utsatte områder er ved skoggrensen og bak rygger.

Eldre fokksnøflak, særlig i sørvendte leområder vil være vanskelig å påvirke. Svake lag som dannet seg høyt i snødekke rett før uværet virker ikke å være aktiv, men vær forsiktig i veldig bratte sørvendte heng.

Det ventes løssnøskred, våte i lavlandet og tørre i sørvendt terreng der solen står på.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 3. april 2023

Siden torsdag har det kommet store nysnømengder sammen med sterk vind fra nord og nordvest. I sørvendte heng ligger det store og tykke fokksnøflak av ulik hardhet. Rygger og koller og mange nordvendte heng er derimot avblåst. Det er noe snø tilgjengelig for vindtransport over skoggrensen. I skogen ligger det fortsatt mye løssnø som ble fuktig søndagen.

Lenger nede i snødekke finnes det et kantkornlag under mildværsskare fra begynnelsen av mars som er stort sett vanskelig å påvirke. Eventuelle svake lag som dannet seg på og rett under overflaten i alle himmelretninger (dog fra forskjellige prosesser) har uvisst utbredelse og virker også ikke til å være særlig aktiv lenger.

Søndag er det observert mange mindre løssnøskred i sørvendte heng opp til 900 moh. Fredag er det observert mange svært store naturlig utløste skred i sør-, sørøst og sørvestvendte heng fra helikopter på strømlinjebefaring fra Langfjordhamn mot Alta. Også i sørøstvendt heng i Kåfjord, sør for Alta er det observert noen svært store skred. Det rapporteres også om fjernutløsing av små skred ulike steder både sør for Alta og i Hammerfest.

Skred har gått over E6 ved Sarvvesjohka, sør for Stokkedalen og mange naturlig utløste skred er observert langs E6. Skred har også gått over FV8830 i Skillefjorden. I Vaksdalen / Oksfjorden gikk det et stort skred som tok med seg noen trær og brekt opp isen nær land. Det er også våte og tørre løssnøskred observert i sørvendte heng ulike steder. Like nord for Hasvik gikk et skred på vei, og ødela en badstu og en campingvogn.

Fjellvær

Søndag 2. april 2023

1 mm i døgnet, opp mot 6 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -14 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest vind i ytre strøk.

Mandag 3. april 2023

2 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -11 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS