Snøskredvarsel for Vest-Finnmark fredag 17.05.2019

2
Moderat
Publisert:

Vær varsom der det ligger fersk fokksnø i høyden. Stigende temperatur i fjellet gir etterhvert fare for våte flak- og løssnøskred.

Våt snø (flakskred)

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Unngå langvarige opphold i løsneområder og utløpsområder for skred. Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig nært terrengfeller. Vær bevisst på når på døgnet du beveger deg i bratt terreng, skredfaren kan variere mye gjennom døgnet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger. Følg med når snøoverflaten blir våt.
2 - Middels
Naturlig utløst
Få bratte heng

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
2 - Middels
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Torsdag og fredag er det ventet et lite påfyll av snø i fjellet, og det har trolig dannet seg ferske fokksnøflak i leheng mot øst over ca. 700 moh. Litt økende temperatur utover dagen, og etterhvert plussgrader helt til fjelltopphøyde gir en oppbløtning av lag i den nyeste snøen. Dette øker etterhvert faren for våte flak- og løssnøskred også høyt til fjells.
Tidligere i uka kom det litt påfyll av snø over ca. 400 moh, under dette var snøen våt og smelteomvandlet, mens i høyden var snødekket preget av hard skare med vindpakket myk/hard fokksnø. Torsdag er det ventet litt påfyll av snø over ca. 700 moh. Under 200 moh er det stort sett barmark.
Høyt til fjells, særlig i nordlige heng kan det fremdeles være vedvarende svake lag tilstede, men om disse lagene fortsatt er potente er svært usikkert.
Det er ikke registrert skredaktivitet de siste dagene.
10 mm i døgnet, opp mot 17 mm i mest utsatt område.
Liten kuling fra vest., endring til frisk bris fra nordvest om kvelden.
-4 °C til 1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 700 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Litt synkende snøgrense om kvelden.

For oppdatert værvarsel se yr.no
3 - 7 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra vest.
-3 °C til 1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 600 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Inversjon kan gi plussgrader til fjelltopphøyde om kvelden.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Vest-Finnmark / KVÆNANGEN

Snø

17.05.2019 kl. 20:00

751 moh

Johannes@obskorps (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Johannes@obskorps Kommentar:  Pilene viser hvor skredet starter og stopper.

Notater

Ellers begynte snøen å bli ganske grovkornet opp mot 800moh. Deler av regionen har hatt litt klarvær som hjelper på.

Skredaktivitet

17. mai. I løpet av dagen Våte løssnøskred Ett (1). 2 - Middels. Naturlig utløst Få bratte heng. SØ. Over 800 moh Trolig et skavelbrudd som løste et middels til stort (lengden på skredet er stor, men bredden er middels) våt løsnøskred mens vi sto på toppen av Laslettinden.

ObsID: 194913
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.