Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 08.05.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Nysnø og vind har danna nysnøflak i høgda.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind vil legge opp ferske fokksnøflak i leområder. I skyggevendte områder i høgda har det danna seg litt overflaterim. Truleg vil vinden som kjem i samband med nedbøren ta bort mesteparten av det, men enkelte plassar kan fokksnøen legge seg på lommer av overflaterim og forsterke skredproblemet. Forholdsvis mildt vær gir gode forhold for stabilisering, men fokksnøflaka vil være lett å løyse ut for skiløpar og kan gi middels store skred.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 7. mai 2019

Siste dagane har det vært forholdsvis rolig bygevær med litt nysnø. Nysnøen har delvis lagt seg opp som små fokksnøflak i leområder, men mange stader ligg den som upåvirka laussnø. Solvarme siste dagane gjer at solsider har fått delvis varmepåvirka snø, medan skyggesider har kald finkorna snø stadvis med litt overflaterim. Det harde, eldre snødekket har tidlegare vore påvirka av varme og regn, og er i hovudsak grovkorna, smelteomvandla og stabilisert.

Eventuelle svakare lag i det eldre snødekket er ikkje aktuelt no så lenge dette laget er hardt og gjenfrosset.

Siste dagane er det meldt om ein del våte laussnøskred grunna soloppvarming.

Fjellvær

Tirsdag 7. mai 2019

Oppholdsvær. Bris fra øst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -10 °C til -1 °C på 1100 moh. Klarvær. Tilskyende om kvelden.

Onsdag 8. mai 2019

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordøst, endring til stiv kuling fra nordøst natt til onsdag. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS