Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 13.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær varsam der det er ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarande svake lag av kantkorn kan påverkast, særleg rundt tregrensa og der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Vindenstyrka skal auke utover dagen, og sidan det ligg ubunden snø i terrenget kan fokksnøflak bygge seg opp i leheng, hovedsakleg mot nord. Eldre fokksnøflak som ligg i andre himmelretningar kan framleis vere ustabile. I snødekket er det også vedvarande svake lag av kantkorn mellom skare og nyare fokksnø, og påverknad av desse kan føre til skred. Laga er lettast å påverke rundt og under skoggrensa der overliggande snø er lett bunden, medan det er vanskeleg å påverke over skoggrensa sidan overliggande lag er harde. Eventuelle skred på slike lag er venta å bli middels store til store, og det er mogleg å fjernutløyse skred. Ta difor konservative vegval, særleg rundt og under skoggrensa, men også i høgda der snødekket er tynt. Skredfara vil vere størst i områda som har fått mest snø dei siste dagane, som t.d. på Øksfjordhalvøya.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 12. mars 2019

Tirsdag føremiddag var det komt opptil 20 cm snø ved Bergsfjord, mindre lenger inn i regionen. Før dette snøfallet var det vindpåverka hard snø over tregrensa, og mjukare flak og laussnø under tregrensa og i skjerma terrengformasjonar.

Mellom fokksnøflak og skaren som vart danna etter mildværet 23. februar, er det observert vedvarande svake lag av kantkorn, særleg frå Langfjorden og vestover. Der desse er observert har dei stor utbreiing, finnast i dei fleste himmelretningar og høgder, men har varierande brotforplantningsevne.

Det er observert fareteikn og skredaktivitet på desse laga dei siste dagane, særleg rundt og under skoggrensa. Det er observert drønn mange stadar og skred har blitt utløyst, både av skuter, personar, naturleg og på avstand.

Fjellvær

Tirsdag 12. mars 2019

4-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -19 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til sør eller sørvest liten kuling.

Onsdag 13. mars 2019

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sør om ettermiddagen. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS