Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 25.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Det blir roligere vær med mindre nedbør og vind mandag, dette gjør at snødekket gradvis vil stabilisere seg, særlig i lavlandet der mildværet har herjet mest. Over tregrensa er det dannet fokksnøflak i østvendte heng etter gradvis synkende nysnøgrense på søndag, dette vil nå være hovedskredproblemet. Disse fokksnøflakene trenger noe tid på å stabilisere seg, men det går relativt rask nå som temperaturen ligger rett under null. Vi har enda ikke fått helt oversikt over hvor dypt mildvær og regn har påvirket snødekket, der vannet ikke har trengt dypt nok ned kan vedvarende svake lag av kantkorn være tilstede og utgjøre en fare.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 24. februar 2019

I løpet av fredag og natt til lørdag satte mildværet skikkelig til og det ble etterhvert plussgrader og regn opp til fjelltopphøyde. Snøen er derfor nå våt/fuktig. Før mildværet fredag var det en periode med kaldere vær og perioder med snøbyger og kraftig vind. Over og rundt tregrensa var snødekket derfor preget av fokksnø av varierende hardhet før mildværet, under tregrensa var det stedvis tørr løssnø over et fuktigere snødekke eller et tynt skarelag fra mildvær tidligere i februar.

I regionen finnes det vedvarende svake lag av kantkorn, og disse er mest utviklet der snødekket har vært tynt. Vi venter nå på nye observasjoner av snødekket for å kunne se hva mildværet har gjort med de svake lagene, trolig har det tatt knekken på noe.

Søndag er det blitt observert et stort vått skred (str 3) ved i Koppartindgryta i Kvænangen, naturlig utløst. Det kan også være flere skred som har gått siden mildværet inntraff fredag ettermiddag, men dårlig vær og sikt gjør at de kan være vanskelig å observere.

Innad i regionen er det stor variasjon i snømengde, og mest er det i sørvestlige deler av regionen, særlig på Øksfjordhalvøya.

Fjellvær

Søndag 24. februar 2019

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen, ca 500 moh fra sent om ettermiddagen.

Mandag 25. februar 2019

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordøst om kvelden. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover formiddagen, etterhvert snø også i lavlandet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS