Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 22.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Økende skredfare pga mildvær og regn, skredfaren vil være høyest om kvelden. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Økende vind, stigende temperatur og en del nedbør som etter hvert vil komme som regn omtrent til topps, øker skredfaren utover ettermiddagen/kvelden. Det forventes at det etter hvert kan gå noen naturlig utløste våte skred og noen skred kan trolig få langt utløp. Mildværet kan også påvirke vedvarende svake lag både dypere i snødekket og høyere til fjells enn det som har vært tilfelle tidligere i vinter, og skred utløst på slike lag kan bli store eller svært store. Skredfaren vil særlig være økende om kvelden når mildværet slår skikkelig til, og i området rundt Øksfjordhalvøya/Langfjorden der det kommer mest nedbør.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 21. februar 2019

Etter mildvær opp til ca 400 moh kombinert med en del nedbør og vind i slutten av forrige uke, har det de siste dagene vært kaldere vær med noen snøbyger. Over og rundt tregrensa er snøoverflaten i hovedsak vindpåvirket og består av fokksnø av varierende hardhet. Under tregrensa er det stedvis tørr løssnø over et fuktigere snødekke eller et tynt skarelag.

I regionen finnes det vedvarende svake lag av kantkorn, og disse er mest utviklet der snødekket har vært tynt. I helgen var det økt aktivitet i dette laget og det gikk to store naturlig utløste flakskred på dette ved Alteidet.

Torsdag er det observert noen små naturlig utløste skred ved Storelvtinden, trolig gått på onsdag.

Innad i regionen er det stor variasjon i snømengde, og mest er det i sørvestlige deler av regionen, særlig på Øksfjordhalvøya.

Fjellvær

Torsdag 21. februar 2019

0-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -15 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 22. februar 2019

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt stigende temperatur utover ettermiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS