Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 21.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Vind opptil liten kuling fra V fører til at det kan dannes noen ferske fokksnøflak i leheng mot Ø, særlig i området rundt tregrensen og ellers der det finnes litt løssnø tilgjengelig for transport, men det er ikke ventet at disse vil bli store. Eldre fokksnøflak etter vind fra forskjellige retninger de foregående dagene vil gradvis stabiliseres.

Vær fortsatt oppmerksom på at vedvarende svake lag nede i snødekket kan påvirkes der snødekket har vært tynt. Skred som blir utløst på slike lag kan bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 20. februar 2019

Etter mildvær opp til ca 400 moh kombinert med en del nedbør og vind i slutten av forrige uke, har det de siste dagene vært kaldere vær med noen snøbyger. Over og rundt tregrensa er snøoverflaten i hovedsak vindpåvirket og består av fokksnø av varierende hardhet. Under tregrensa er det stedvis tørr løssnø over et fuktigere snødekke eller et tynt skarelag.

I regionen finnes det vedvarende svake lag av kantkorn, og disse er mest utviklet der snødekket har vært tynt. I helgen var det økt aktivitet i dette laget og det gikk to store naturlig utløste flakskred på dette ved Alteidet.

De siste dagene er det ikke registrert skredaktivitet.

Innad i regionen er det stor variasjon i snømengde, og mest er det i sørvestlege deler av regionen, særlig på Øksfjordhalvøya. Onsdag formiddag er det svak nordavind og enkelte snøbyger i regionen.

Fjellvær

Onsdag 20. februar 2019

3-6 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -16 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 21. februar 2019

0-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -15 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS