Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 14.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområde der det har samlet seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Laus snø i terrenget, nedbør og sterk vind vil føre til oppbygging av fokksnøflak i leområder mot nord og aust. Det kan også finnast vedvarande svake lag av kantkorn lenger ned i snødekket. Desse kan moglegens påverkast der snødekket er tynt, men det er ikkje observert aktivtet på desse den siste tida. Skredfara vil vere størst i dei delane av regionen der det er mest snø tilgjengeleg for vindtransport.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 13. februar 2019

Innad i regionen er det store variasjonar på kor mykje snø som har komme den siste tida. Enkelte stadar, som på Øksfjordhalvøya, har det komme opptil 30 cm snø, medan det andre stadar i regionen berre har komme nokre få cm. Det varierer også kor mykje vinden har tatt så enkelte stadar er det laus ubunden snø, medan andre stadar har fokksnøflak.

Det finnast svake lag av kantkorn i delar av regionen, og disse er trolig mest utviklet der hvor snødekket har vært tynt.

Det er ikke registrert skredaktivitet de siste tre døgn.

Fjellvær

Onsdag 13. februar 2019

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til SE stiv kuling.

Torsdag 14. februar 2019

6 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -11 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Økende vind om formiddagen. Høyest temperatur i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS