Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 06.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Der overflaten er hard og avblåst er skredfaren 1-liten.

Skredfarevurdering

Det ventes litt nysnø, mest i Finnmarksalpene/Øksfjordhalvøya, ellers bare et dryss langs kysten. Det ventes ikke særlig vind, så det forventes at snøen vil være løs og fin. Men vær fortsatt oppmerksom på at man kan finne gamle ustabile fokksnøflak i noen leformasjoner etter kraftig vind fra SØ forrige uka. Dette vil være mest utbredt i området rundt Øksfjordhalvøya og andre deler av regionen som har høye og bratte fjell.

Husk at kaldt vær gir grobunn for videre utvikling av kantkornlag. Dette må følges med på fremover, men er per nå ikke ansett som et skredproblem.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 5. februar 2019

Den siste uken har det periodevis vært sterk vind fra sørøst, og snøoverflaten er nå vindpåvirket i vindutsatt terreng både i fjellet og mye av skogen. Det er blåst ned til mildværsskare på utsatte rygger, og fokksnø av varierende hardhet finnes flere steder. Det er nå to uker siden forrige store snøfall.

Fredag ble det observert små kantkorn under tynne fokksnøflak som sprekker opp rundt skiene, men laget viser ikke evne til bruddforplanting. Det finnes også lag med kantkorn dypere i snødekket, men disse er låst av overliggende skarelag og hard fokksnø.

Det er ikke observert fersk skredaktivitet siste tiden.

Fjellvær

Tirsdag 5. februar 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -21 °C til -15 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 6. februar 2019

1 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Bris fra sørøst. -17 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Usikker nedbørprognose. Nedbør vesentlig i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS