Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 09.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger fersk fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Forbigående avtagende vind og nedbør fører til at fokksnøflakene får tid til å stabilisere seg. Men vær fortsatt oppmerksom på at det kan være lett å løse ut middels store skred i leformasjoner som har samlet fokksnø. Vær ekstra oppmerksom i indre strøk der fokksnøflakene kan ha lagt seg over lag med kantkornet snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 8. januar 2019

Søndag var det mildt i regionen med regn opp til ca. 800 moh. Mandag ble det kaldere igjen, og de siste dagene har det kommet en god del snø sammen med kuling fra SV-V. Det har kommet mest nedbør i ytre strøk av regionen, særlig rundt Øksfjordhalvøya. I høyfjellet er snødekket ujevnt fordelt og det finnes trolig større ansamlinger av fokksnøflak i leområder.

I indre strøk er det observert et lag med kantkorn under et skarelag der snødekket har vært tynt, men det er foreløpig ikke registrert noen utbredt aktivitet fra dette laget.

Frem til tirsdag morgen hadde det kommet 21 cm nysnø i Nuvsvåg og 30 cm nysnø i Langfjordbotn siste 24 timer.

Fjellvær

Tirsdag 8. januar 2019

6-10 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordøst om formiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær med lokale variasjoner i nedbørmengde.

Onsdag 9. januar 2019

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS