Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 25.05.2018

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Vær forsiktig i bratte heng med myk, våt snø. Husk at selv små skred kan være farlige i og ved terrengfeller.

Skredfarevurdering

Generelt stabilt snødekke. Litt stigende temperaturer og bitte litt nedbør som regn vil fukte opp snøen, men snødekket har vært igjennom mange runder med mildvær allerede og ventes å tåle mildværet godt. Enkelte steder vil det være lett for en skikjører å løse ut skred i den fuktige og våte snøen, men omfanget er begrenset og skredene blir neppe store. Om solen titter frem, kan det gå et og annet våt løssnøskred i bratte fjellsider, men omfanget er trolig lite siden mye har rast fra seg allerede.

Det kan fortsatt finnes vedvarende svake lag til stede i snødekket i høyden i nordvendte sider. Det knyttes usikkerhet til gjenværende utbredelsen av disse lagene, men foreløpig er det sannsynlig at de finnes dypt nede i snødekket i nordvendte fjellsider høyt til fjells. Er du høyt til fjells i en nordside og ikke finner eller finner lag av kantkorn i snøprofilen din setter vi stor pris på å få vite om det! Bruk regobs.no.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 24. mai 2018

Snøgrensen går rundt 400 moh mange steder. I høyden har mange rygger og fjellknauser smeltet frem. Skiføret er generelt sett best i nord- og nordvestvendte sider. Varme dager i mai har bidratt til at snødekket har vært fuktet helt til topps, men de siste dagene har det kommet nysnø over 1000 moh og det har stedvis vært et snev av nattefrost. I høyden er det observert opphopning av vann mellom skarelag.

Snødekket over 500 moh kan fortsatt være lagdelt med skarelag som kan samle vann ved mye regn og snøsmelting. I nordsider i høyden kan kantkornlag fortsatt være intakte, men det knyttes noe usikkerhet til utbredelsen av disse.

Fjellvær

Torsdag 24. mai 2018

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -3 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 25. mai 2018

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -1 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS