Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 20.05.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan finnes vedvarende svake lag i nordvendte sider over ca. 500 moh som kan påvirkes av regn og mildvær.

Skredfarevurdering

Det knyttes usikkerhet til gjenværende utbredelsen av vedvarende svake lag av kantkorn, men disse kan fortsatt være intakt i nordsider over 500 moh. Der kan mildvær og regn øke sannsynligheten for skredaktivitet. Ferske fokksnøflak kan forekomme rundt de høyeste toppene, men dette ventes ikke til å være utbredt. I lavereliggende områder og ute ved kysten, ventes snødekket (der det er snø igjen) å være homogent og generelt stabilt, men enkelte plasser kan skiløper trigge små, våte løssnøskred.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 19. mai 2018

Det har smeltet godt den siste tiden og mange rygger og sider er smeltet frem, og det er stort sett snøfritt under ca. 300 moh. Snødekket har tidligere vært fuktet helt til topps. De siste nettene har det vært nattefrost over ca. 700 moh og snødekket har fryst på. Litt nedbør de siste dagene kan ha gitt et lite dryss med nysnø i høyden.

Det finnes muligens fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn og begerkrystaller i deler av regionen etter lang kuldeperiode tidligere i vinter. Mildvær har stabilisert de svake lagene i lavere høyder, og snødekket er homogent under ca. 500 moh. Snødekket kan også ha blitt stabilisert høyere opp, men det ventes at svake lag fortsatt er intakt flere steder, spesielt i nordvendte sider. Det er knyttet litt usikkerhet til dette pga få observasjoner de siste dagene.

Det er ikke rapportert om skred de siste dagene.

Fjellvær

Lørdag 19. mai 2018

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -2 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i ytre strøk. Forbigående stigende temperatur midt på dagen.

Søndag 20. mai 2018

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -3 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS