Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 11.05.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sol og betydelig varme gir fare for våte løssnø-og flakskred. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Varmen vedvarer og skredfaren opprettholdes. Det ventes fortsatt våte flak- og løssnøskred. Varmen vil trekke stadig dypere ned og svekke bindinger i gamle vedvarende svake lag. Det er vanskelig å anslå nøyaktig når varmen er tilstrekkelig for å påvirke de svake lagene, men vedvarende varme, også nattestid, øker sannsynligheten for større naturlig utløste skred. Dette vil være mest aktuelt i høyden og i nordvendte sider. Varmen øker også sannsynligheten for skavlbrudd.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 10. mai 2018

Snøoverflaten er blitt fuktet til topps, og det er ingen gjenfrysning av snødekket nattestid. Varmen begynner å trekke godt ned i snødekket.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn og begerkrystaller i deler av regionen etter kuldeperioden tidligere i vinter. Det har stedvis vært mye og delvis hardpakket snø over svake lag i høyden og i nordvendte sider. Mildvær har stabilisert de svake lagene i lavere høyde, og snødekket er homogent under ca 300 moh.

Onsdag og torsdag er det observert flere våte løssnøskred. Torsdag morgen gikk det også et middles stort vått flakskred, naturlig utløst på ca 600 moh mot NV/N ved Jøkelfjord.

Natt til torsdag har vært varmt i fjellet, rundt +10C på fjellstasjonene. I lavlandet har temperaturen sunket litt nattestid, men fortsatt plussgrader.

Fjellvær

Torsdag 10. mai 2018

Oppholdsvær. Bris fra sør. 2 °C til 10 °C på 1100 moh. Klarvær. Varmt.

Fredag 11. mai 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra vest. 0 °C til 8 °C på 1100 moh. Klarvær. Varmt, også om natten. Tilskyende og litt synkende temperatur om ettermiddagen/kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS