Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 09.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. I deler av regionen finnes det områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Kraftig vind denne uken har flyttet snø inn i leheng og dannet ustabile fokksnøflak i overflaten. Det ventes at fokksnøflak mange steder nå er i ferd med å stabilisere seg, men skred i fokksnøen er fortsatt mulig i enkelte heng. Der hvor snødekket er vindherjet vil snøskredfaren være lavere.

Det finnes òg vedvarende svake lag i snødekket som er ustabile. Vedvarende svake lag i snødekket vil bruke lengre tid på å stabilisere seg, men vil etterhvert bli vanskeligere å påvirke etterhvert som lagene blir bedre isolerte av overliggende snø, og når overflaten blir mer vindherjet og bærende. Disse lagene ventes å være mest utbredt ved Øksfjordhalvøya og Alta.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 9. mars 2018

De siste dagene har det blåst kraftig fra SØ og Ø, noe som har ført til vindtransport an snø. Det ventes at snøoverflaten preges av fokksnø av ulik hardhet. I losider er det trolig mer vindherjet. Forrige uke kom det 5-40 cm snø med store variasjoner innad i regionen, mest rundt Øksfjordhalvøya og på Sørøya.

I deler av regionen er snødekket komplekst med flere vedvarende svake lag, spesielt rundt Øksfjordhalvøya, men også indre Altafjord. Ved Alteidet og Leirbotn er det tidligere observert svakt lag av nedføyket rim. Her er det også observert et tynt skarelag med kantkorn under, som kan ha stor utbredelse. Lagene er begravd i ulik grad etter uværet forrige uke og vindtransport denne uken, mange steder er lagene nå beskyttet av overliggende fokksnø.

Onsdag og torsdag var det flere stengte veier på Sørøya og Sør-Tverrfjord på grunn av snøskred. Det ble også observert flere små skred fra Øvre Tverrelvtind ved Alteidet. Disse gikk sannsynligvis etter mye vindtransport av snø inn i leheng.

Onsdag ble det observert ett drønn i snødekket på Stortinden i Langfjordbotn.

Fjellvær

Torsdag 8. mars 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -23 °C til -16 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 9. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -23 °C til -14 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Litt snø lengst i sør om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS