Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 28.02.2018

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Kraftig vindøkning og lokalt mye nedbør vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper.

Skredfarevurdering

Snøvær kombinert med vind gir stor skredfaren utsatte steder på grunn av ferske, ustabile fokksnøflak. Våte løssnøskred er også mulig i lavlandet på grunn av plussgrader og regn. Skredfaren vil være avhengig av mengden nedbør som kommer lokalt. Det ventes mest nedbør på Sørøya, Seiland, Stjernøya og Hammerfest, og følgelig størst skredfare her. Skredfaren vil øke utover ettermiddagen/kvelden etterhvert som det kommer mer nedbør og vinden får flyttet på snø inn i leheng. Øksfjordhalvøya og Kvalsund kan også få betydelig med snø, mens i Alta er det ventet noe mindre nedbør. I indre strøk er derimot tilstedeværelsen av svake lag i det gamle snødekket mer utbredt. Det kan være vanskelig å si hvorvidt vedvarende svake lagene av rim, kantkorn og begerkrystaller vil tåle den økte belastningen av snøen, men det utelukkes ikke at det kan gå naturlige utløste skred også i indre strøk, spesielt ved mye snøtransport inn i leheng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 28. februar 2018

Nord i regionen er det gamle snødekket preget av mye hard skare og is eller hard fokknsø. I indre deler av regionen (observasjoner fra Alteidet og Leirbotn) er snødekket mer komplekst med mer lagdeling. Det gamle snødekket her var preget av litt løs snø eller hardere fokksnø/skare på overflaten, men dette er nå i endring. Et bristende skarelag høyt i snødekket er utbredt, dette ble dannet under mildværet uke 6 og går stedvis til topps.

Både ved Alteidet og Leirbotn er det gjort observasjoner av svakt lag av nedføyket rim høyt i snødekket. Det eldre snødekke har også flere svake lag etter en lang periode med kaldt og klart vær, spesielt innover i regionen.

Fjellvær

Tirsdag 27. februar 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om kvelden. -13 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 28. februar 2018

10 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra vest. -7 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS