Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 29.03.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Bygeaktivitet og mye vind vil danne ferske flak i leheng. Disse kan være lett å løse ut. De områdene som får mest nedbør vil være mest utsatt. Unngå leområder.

Skredfarevurdering

Søndag ventes det fortsatt bygeaktivitet og periodevis mye vind. Dette vil danne ferske flak i overflaten i løpet av dagen. Det kan også finnes ustabile flak fra lørdag. Skredproblemet med fersk fokksnø vil være mest fremtredende der det kommer mye snø med bygene og i leheng for nordvestlig vind.


Vær litt obs på om det raskt har dannet seg svakt lag av kantkorn mellom fersk snø og mildværskare under 500 - 600 moh.

Det finnes observasjoner på gamle vedvarende svake lag i snødekket. Det antas at disse gamle lagene er generelt vanskelig å påvirke.

Det henger store skavler ut mot øst på mange fjelltopper, disse kan knekke av seg selv eller ved belastning.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 28. mars 2020

Siden forrige søndag har det vært mildvær og nedbøren har vekslet mellom regn, sludd og snø i lavlandet. Opp til ca. tregrensa er snødekket generelt påvirket av fukt, men vil nå ha tørr snø i overflaten. Over tregrensa vil snødekket bli kaldere og tørrere med høyden. Stabil vind fra sørvest frem til fredag har akkumulert snø i nordøstvendte leområder. Lørdag endret været seg til byger og vind fra nordvest, fersk snø har derfor akkumulert i sørøstvendte leområder.

Det ventes at fokksnø i nordøstvendte sider fra tidligere i uka har stabilisert de fleste steder. Det finnes et svake lag av kantkorn i snødekket. I laver høyder er dette trolig i ferd med å omvandles på grunn av mildværet tidligere i uka.

På grunn av kalde temperaturer etter mildvær, kan det noen steder ligge til rette for rask dannelse av kantkorn mellom mildværsskare og ferske snø (under 500 - 600 moh.). Dette er ikke et bekreftet.

Den siste uka har det vært flere skredsykluser under mildværet med flere store skred observert. Blant annet stengte et skred vegen i Tønsvika torsdag ettermiddag. Lørdag ble det observert bruddkanter og skred i Skittenskarddalen på Kvaløya, nordvendt og på ca. 600 moh.

Fjellvær

Lørdag 28. mars 2020

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest. -9 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet.

Søndag 29. mars 2020

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS