Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 11.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som lett kan trigges av en skiløper eller skuter. Fjernutløsning av skred er mulig.

Skredfarevurdering

Økende vind fra SV-V, spesielt i høyden, vil flytte på den tørre løse snøen som ligger tilgjengelig. I tillegg kan det komme litt nysnø. Ferske fokksnøflak vil legge seg i N og Ø-vendte leheng.
Vær obs! Stedvis kan de ferske fokksnøflakene legge seg over svake lag av rim eller kantkorn, som har blitt observert i overflaten den siste tiden. Da vil flakene bli svært ustabile.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Laget har vært mest utbredt i og like over tregrensen, men kan også finnes høyere til fjells. Dette skredproblemet kan være krevende å håndtere. Laget er generelt vanskelig å påvirke, men det kan være mulig å påvirke på steder der overliggende snø er tynn eller myk.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 10. april 2019

I leformasjoner finnes tørr løssnø, ellers er fjellet preget av fokksnø av ulik hardhet, etter skiftende vind som var i helga. Opp til ca. tregrensen har mildvær gitt skare på overflaten. I sørvendte hellinger har sola påvirket høyere.

Nede i snødekket finnes det mange steder et vedvarende svakt lag med kantkorn over skare dannet etter mildvær 23. februar. Laget ligger beskyttet under et kompakt snølag og er stort sett vanskelig å påvirke. Laget har trolig størst utbredelse i et belte i og over tregrensa.

Mandag ble det observert flere middels store, naturlige utløste skred fra Djeveltanna på Kvaløya.
Lørdag ble det observert et stort flakskred i nordøst-sida av Storsteinnestinden på Kvaløya. Trolig i fokksnøsjikt.

Mandag ble det meldt om 5-25 cm tørr løssnø på Kvaløya, i beskyttet formasjoner der sola ikke tar.
Det ble også observert rim på snøoverflaten mange steder tirsdag.

Fjellvær

Onsdag 10. april 2019

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 700 moh. Klarvær.

Torsdag 11. april 2019

3-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -7 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Vest/sørvest opp i liten kuling på kysten og på toppene.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS