Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 19.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det er krevande å ferdast trygt i skredterreng. Vedvarande svake lag kan påverkast, særleg rundt tregrensa men også andre stadar. Nysnøflak kan vere ustabile.

Skredfarevurdering

Frå og med laurdag har det danna seg nysnø- og fokksnøflak i mange himmelretningar. Dei har stabilisert seg noko, men det vil framleis vere mogleg å løyse ut skred i den vindpåverka snøen nokre stadar. Utover kvelden kan det igjen bli transport av snø til leområder mot nord og aust. I snødekket finnast det også vedvarande svake lag av kantkorn. Mange stadar er det vanskeleg å påverke desse sidan det ligg hard fokksnø over, men enkelte stadar, særleg rundt og under tregrensa, trengst det berre liten tilleggslast for å løyse ut skred. Pålagring av snø og temperaturvariasjonar kan belaste og svekke vedvarande svake lag ytterlegare og gi naturlege skred. Eventuelle skred kan bli middels store til store, og det er mogleg å fjernutløyse skred. Ta difor konservative vegval, særleg rundt og under tregrensa, men også i høgda der snødekket er tynt eller mjukt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 18. mars 2019

I regionen kom det noko snø fredag og laurdag, og både under snøfallet og i ettertid har det vore vind med varierande styrke frå ulike retningar. Under tregrensa og i skjerma terrengformasjonar er det mykje ubunden snø, men over tregrensa er snøen vindpåverka i varierande grad. På dei mest vindutsette terrengformasjonane er det avblåst.

Mellom eldre fokksnøflak og ei skare danna etter mildvêr 23. februar, er det vedvarande svake lag av kantkorn. Desse har stor utbreiing og finnast i dei fleste himmelretningar, men brotforplantningevna varierar.

Den siste tida har det vore mykje skredaktivitet og fareteikn på slike lag. Søndag gjekk det fleire naturleg utløyste skred, blant anna eit i Finnvikdalen. Eit turfølge på fem ut eit skred på Hollenderen laurdag, og på Buren blei eit stort skred fjernutløyst fredag.


Fjellvær

Mandag 18. mars 2019

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -14 °C til -5 °C på 700 moh. Klarvær. Mest vind utsatte steder først på dagen.

Tirsdag 19. mars 2019

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -9 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS