Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø lørdag 16.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Fjernutløsning av skred er mulig.

Skredfarevurdering

OPPDATERT LØRDAG FORMIDDAG: Ny informasjon om drønn i regionen og flere fjernutløste skred på Kvaløya gjør at skredfaren settes opp til faregrad 3-betydelig.

Vestlig vind i kombinasjon med litt nedbør vil danne ustabile nysnøflak i leområder for vind. Gamle nysnøflak stabiliseres gradvis, men i sakte fart grunnet lave temperaturer i høyden.

Vær oppmerksom på at det fins vedvarende svakt lag av kantkorn nede i snødekket. De fleste steder skal det en del til for å løse ut skred, men særlig i områder med tynt snødekke kan vekten av en person være nok til løse ut skred. Det er og mulig å fjernutløse skred på dette laget. Ha en konservativ tilnærming til veivalg.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 16. mars 2019

Det er godt med snø i regionen. Onsdag var det tidvis kraftig vind fra sør i fjellet. Snøoverflaten veksler mellom løs ubunden snø i skjermede områder og bundet i vindutsatte områder. Enkelte steder over skoggrensa det avblåst isskare. Fredag meldes det om 25 cm løs snø under skoggrensa i Tromsø. Under dette er det gammel fokksnø.

Mellom den gamle fokksnøen og skare danna etter mildværet 23. februar, er det vedvarende svake lag av kantkorn. Disse har stor utbredelse og fins i de fleste himmelretninger og høyder, men har varierende bruddforplantningsevne.

Fredag meldes det om naturlig utløst skred str 2 i SØvendt heng ved kattfjordeidet, samt skred fra Gråtind på Kvaløya.

Onsdag gikk det ett naturlig utløst skred str 2 på Kvaløya. Lørdag gikk det flere fjernutløste skred på Kvaløya.

Torsdag meldes det om flere drønn rett over skoggrensa på Kvaløya. Blokktest ved Buren viser at kollaps er lokalisert i kantkornlag over skare.
Onsdag er det observert kraftige drønn og fersk vindtransportert snø i Tromsø.

Fjellvær

Fredag 15. mars 2019

4-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordøst. -11 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Lørdag 16. mars 2019

6-10 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest. -12 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet. Kortvarig frisk bris fra SW midt på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS