Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 24.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Naturlig utløste våte snøskred kan forekomme i lavlandet, mens i høyden må man unngå ferske og ustabile nysnøflak.

Skredfarevurdering

Det ventes at de fleste skred har løsnet i løpet av fredag og lørdag, men det kan fortsatt forekomme enkelte naturlig utløste våte skred. Der skredene løsner på vedvarende svakt lag dypt i snødekket kan de bli svært store. Synkende temperatur vil medføre en gradvis stabilisering av den våte snøen og skredfaren vurderes til 3-betydelig. I høyden, der nedbøren nå kommer som snø, vil det danne seg ferske fokksnøflak i østlige heng.


Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 23. februar 2019

I løpet av fredag satte mildværet skikkelig til og det regnet ihvertfall opp til 1000 moh. Snøen er derfor nå våt/fuktig. Før mildværet fredag var det en periode med kaldere vær og perioder med snøbyger og kraftig vind. Over og rundt tregrensa var snødekket derfor preget av fokksnø av varierende hardhet før mildværet, under tregrensa var det stedvis tørr løssnø over et fuktigere snødekke eller et tynt skarelag fra mildvær tidlig.

Nede i snødekket er det observert kantkorn og begynnende kantkorn i forbindelse med skarelag, men det er ikke registrert aktivitet fra disse den siste tiden. Under tregrensa er det tidligere registrert nedføyket rim, men dette ble trolig ødelagt av mildværet tidligere i februar.

Vi venter nå på nye observasjoner av snødekket for å kunne se hva mildværet har gjort med de svake lagene, trolig har det tatt knekken på noe.

Det er ikke blitt registrert skredaktivitet i regionen siden mildværet inntraff fredag ettermiddag, men det kan ha gått skred som ikke har blitt observert enda pga dårlig vær og sikt. Flere veier er lørdag stengt pga fare for ras.

Fjellvær

Lørdag 23. februar 2019

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest. 1 °C til 4 °C på 700 moh. Skyet.

Søndag 24. februar 2019

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -2 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen, ca 500 moh fra sent om ettermiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS