Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 10.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vindtransport av snø kan gi ustabile forhold i enkelte heng. Unngå leområde hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Vindøkning til frisk bris kan gi litt snøtransport av snøen som kom tidligere denne uka. Skredproblemet er derfor hovedsakelig knytta til snø som blir vindtransportert i løpet av søndagen. Fersk, innblåst snø kan være lett å løse ut. Områder med lite vind og ingen fersk, vindtransportert snø er mindre utsatt. Nysnøen fra onsdag har fått til til å stabilisere seg, det kreves mer belastning for å løse ut skred i denne snøen, og eventuell bruddforplantning er ventet til å bli begrenset.

Det finnes kantkornlag i snødekket, spesielt det hvor snødekket er tynt, men trolig blir det ikke nok belastning av innblåst fokksnø til at eventuelle kantkornlag blir et skredproblem.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 9. februar 2019

Det har falt 15-30 cm nysnø midt i uka, først med vind fra vest og senere mer sørlig vind, som har dannet myke flak over skoggrensa, men flere plasser har snøen ligget urørt av vind frem til lørdag. Forrige helg var det periodevis sterk vind fra sør og sørøst, og snøoverflaten var før snøfallet vindpåvirket og avblåst i vindutsatt terreng.

Det er den siste tiden observert kantkorn bestående av relativt små krystaller under gammel fokksnø og under skarelag nede i snødekket. Tester viser at disse lagene for øyeblikket er vanskelig å påvirke.

Fjellvær

Lørdag 9. februar 2019

Oppholdsvær. Bris fra øst. -16 °C til -6 °C på 700 moh. Klarvær.

Søndag 10. februar 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -12 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS