Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø onsdag 23.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder der det samler seg fokksnø, feks bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

OPPDATERT tirsdag kveld kl 21:30: I løpet av tirsdag ble snøen mer og mer vindpåvirket og onsdag vil det fortsatt være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen.

Skredfaren er hovedsakelig knyttet til vind og nysnø under bygeværet mandag og tirsdag. Vind i kombinasjon med stedvis mye nedbør kan ha dannet ferske fokksnø- og nysnøflak i leheng. Vind fra NV natt til tirsdag gjør at sider vendt mot sør og sør-øst er mest utsatt. Vær obs på at skiftende vind den siste tiden også kan ha flyttet snø inn i andre himmelretninger. Kalde temperaturer gjør at stabiliseringen av nysnø- og fokksnøflak kan gå sakte og ustabile nysnø- og fokksnø kan fortsatt finnes.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 22. januar 2019

På Tromsøya er det målt 19 cm nysnø siste døgn frem til tirsdag morgen, og 10 cm nysnø dagen før (mandag). Vind opp mot liten kuling i perioder har flyttet på den ferske snøen i overflaten. Tirsdag formiddag meldes det om myke fokksnøflak over tregrensen og at vinden har påvirket overflaten i mange himmelretninger. Lengre ned i snødekket finnes det flere mildværsskarelag av varierende tykkelse.

Det er tidligere observert både rim og kantkorn i gammel snøpakke på Ringvassøya, men det har vært lite faresignaler fra det gamle snødekket den siste tiden. Eventuelle vedvarende svake lag ventes å være vanskelig å påvirke under harde mildværsskarelag.

Fjellvær

Tirsdag 22. januar 2019

1 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordøst. -17 °C til -7 °C på 700 moh. Delvis skyet. Usikker nedbørprognose.

Onsdag 23. januar 2019

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -20 °C til -8 °C på 700 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS