Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 04.12.2018

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratt terreng der vinden har lagt fra seg ferske fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Høye temperaturer inn i helga har stabilisert snøen som allerede ligger i terrenget. Ubetydelig med nedbør og rolige vindforhold vil ikke endre situasjonen. Rundt de aller høyeste toppene kan det fortsatt finnes nedføyket nysnø under fokksnøen, men det skal mye tilleggsbelastning til for å trigge noe skred. Med kaldere temperaturer vil det dannes skare opptil 500-700 moh. Skaren vil være tynnere jo høyere opp du kommer.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 3. desember 2018

Det er rundt 1 uke siden siste store snøfall i Tromsø, i etterkant blåste det nordvest og senere sør og sørvestlig vind som dannet myke fokksnøflak i leområder. Snøen ligger ganske jevnt i terrenget, men mindre over rygger der snøen var mer vindpåvirket og bærende. Vær oppmerksom på at nærkontakt med stein og knauser fort kan forekomme. I helga har det vært mildvær med 5 plussgrader ved havnivå og snødybden under 800 moh har minket. Det er dannet skare på overflata ettersom det er klarvær.

Det er ikke observert utpregede svake lag i snødekket.

Fredag er det observert små, våte løssnøskred etter at temperaturen steg.

Stabilitetstester fra fredag indikerer at fokksnøen har stabilisert seg bra. Dominerende vindretning har vært fra sør. Snøen var søndag er fuktig opptil 500 moh, men på enkelte fjell har plussgradene påvirket snøoverflaten ennå høyere i terrenget.

Fjellvær

Mandag 3. desember 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -10 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest vind først på dagen.

Tirsdag 4. desember 2018

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. -6 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS