Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø onsdag 07.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen. Størst skredfare på øyene nord i regionen.

Skredfarevurdering

Mange faretegn i ulike himmelretninger og høyder de siste dagene tyder på at snødekket og skredfaren nå er kompleks i regionen. Etter uværet forrige uke har det vært mange naturlige og skikjørerutløste skred. Det vil fortsatt være mulig å påvirke svake lag i snødekket og utløse flakskred, hovedsakelig på grunn av vedvarende svake lag som bruker lang tid å stabilisere seg. Lokalt kan skred bli store, spesielt nord i regionen, som Ringvassøya og Vannøya, hvor det har kommet mer snø.
Vindøkning fra SØ onsdag vil også kunne flytte den løse snøen i overflaten inn i nordvendte sider, og danne ferske fokksnøflak der.
Mye tyder på at det komplekse snødekket vil vedvarende, til tross for at faretegn kan utebli etter hvert som vedvarende svake lag blir bedre isolert av overliggende snø.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 6. mars 2018

Snøoverflaten varierer. Snøvær og vind forrige uke har dannet fokksnøflak i leområder. Det er tildels store lokale variasjoner i hvor mye snø og hvor den har kommet. Under uværet forrige uke kom det mest snø på øyne nord i regionen, som Ringvassøya og Vannøya.

Den ferske snøen har stort sett lagt seg på et gammelt snødekke med fokksnø, eller skare av varierende hardhet og konsistens. Flere steder kan denne være glasert.

Det er observert vedvarende svakt lag av kantkorn rundt islag flere steder i regionen. Dette laget har vært mest tydelig i mellomhøyden 200 - 600 moh, men kan finnes i flere høyder. Kantkornlaget ligger nå mange steder under fokksnø fra uværet forrige uke. Etter mye kulde i februar kan det ikke utelukkes at overflaterim kan være nedføyket, spesielt i enkelte nordvendte sider. De siste dagene har det både på Kvaløya og Ringvassøya blitt hørt drønn i snøen.

Det ble lørdag og søndag observert flere flakskred på Kvaløya i fokksnøen, både utløst direkte av skikjørere og fjernutløst. Disse har gått i ulike himmelretninger. På mandag ble det på Ringvassøya observert mange skred, spesielt i østvendte heng. I høyden en god del str. 2 skred, men også enkelte str. 3 som mest sannsynlig gikk under og etter snøværet forrige uke. Lavere ned i skoggrensen flere ferskere mindre skred.

Med pågående kaldt og klart være er det observert begynnende dannelse av overflaterim på snøoverflaten.

Fjellvær

Tirsdag 6. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -20 °C til -9 °C på 700 moh. Klarvær.

Onsdag 7. mars 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -17 °C til -10 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS