Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø mandag 15.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder der det ligger fokksnø, f.eks. bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Kraftig vind fra sør gjør at fokksnø vil legge seg i leheng mot N, men det er usikkert hvor mye løssnø det fortsatt er tilgjengelig for snøtransport høyt til fjells.

Det er nå ventet kulde og klarvær fremover, det kan gjøre at kankornlag og overflaterim blir dannet.

Snøskredfaren forventes å fortsatt holde seg på faregrad 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 14. januar 2018

Fredag formiddag ga et mildvær plussgrader opp til ca. 600 moh. Lørdag og søndag meldes det om smelteriller som har fryst på og hard skare opp til ca. 600 moh. Uken startet med snøbyger og kraftig vind fra vest, høyt til fjells bærer nok snødekket fortsatt preg av dette med avblåste rygger og harde gamle fokksnøflak i leområde. I lavlandet er snødekket mer preget av mildværet og ansees som stabilt. I lavlandet er snødekket mer preget av mildværet og ansees som stabilt.

Det er ikke blitt rapportert om svake lag i snødekket de siste dagene, men lite observasjoner gjør at det ikke kan utelukkes.

Det er ikke meldt om skredaktivitet de siste dagene.

Lørdag formiddag er det igjen minus i både lavlandet og i fjellet, minus 4 grader på Mortenhalsskolten målestasjon på 740 moh, minus 2 grader i Tromsø.

Fjellvær

Søndag 14. januar 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest. -4 °C til 1 °C på 700 moh. Klarvær. Inversjon kan gi plussgrader i høyden først på dagen, synkende temperatur utover ettermiddagen. Kan være et tynt høyt skydekke.

Mandag 15. januar 2018

Oppholdsvær. Sterk kuling fra sør. -8 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet. Økende vind utover formiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS