Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø fredag 05.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ver forsiktig i leområde der det samler seg fokksnø; bak ryggar, i søkk og renneformasjonar. Lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Minkende vind med enkelte snøbyger vil fortsatt danne ferske fokksnøflak i leområder. Her kan skred løses ut ved belastning av f.eks. en skiløper. Litt endret vindretning kan medføre pålagring i nye himmelretninger sammenlignet med siste døgn. Vær også obs på at eldre fokksnøflak dannet siste dager vil trenge litt tid på å stabilisere seg.
Polare lavtrykk medfører at det er variasjon hvor snøbygene treffer. Størst utbredelse av skredproblemet vil derfor være i de deler av regionen som får mest nedbør og der vinden er sterkest.
Rolige vær medfører at snøen generelt vil stabilisere seg og snøskredfaren vurderes til 2 - modrat

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. januar 2018

Det er variasjoner i konsistensen på snøoverflaten. Polare lavtrykk har gitt 5-30 cm nysnø siste døgnet frem til torsdag formiddag med lokale variasjoner.

Vind har i høyden gitt pålagring av fokksnøflak i lesider med varierende hardhet. På oppstikkende partier er det mer avblåst og det er også områder der skare er fremme. Under skoggrensen er det mye løs ubunden snø tilgjengelig.

Det gamle snødekket er stabilt og smelteomvandlet ned til bunn.

Fokksnøflak over løs ubundet snø, som stedvis også ligger på glatt skare. Observasjoner fra onsdag sier at det kan finnes nedføyket overflaterim i områder som ikke har vært vindutsatt.

Utviklet kantkornlag rundt skarelag ved skoggrensen er observert, men har ikke vist tegn til aktivitet den siste tiden.

Ingen flakskred observerte de siste dagene. Onsdag ble det observert noen naturlig utløste små løssnøskred i bratt terreng.

Torsdag er det på Kvaløya observert korte skytende sprekker i den ferske fokksnøen. Men generelt så det ut det var lite energi i den ferske fokksnøen.

Før siste snøfall ble det observert overflaterim. Dette er mest sannsynlig nå ødelagt av vinden eller nedsnødd/nedføyket

Kantkormlag i snødekket har ikke vist tegn til aktivitet.

Fjellvær

Torsdag 4. januar 2018

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -13 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet. Nordvestlig liten kuling lengst nord.

Fredag 5. januar 2018

1 mm i døgnet, opp mot 6 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest, endring til bris fra nordøst om kvelden. -11 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet. Mest nedbør i ytre strøk først åp dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS