Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 26.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Skredproblemet finnes der det er interessant å ferdes på ski. Svakt lag under fokksnø kan påvirkes av skiløper. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Lite vind og kaldt vær gjør at skredfaren forblir uendret. Det finnes flere svake lag i snødekket, men skredfaren er størst der det finnes et overliggende flak. Tykkelsen på flaket er avgjørende for potensiell skredstørrelse. Det er mulig å fjernutløse skred for en enkelt skiløper. Det ligger mest fokksnø i NV himmelretninger, skredfaren er derfor størst her. Unngå bratte områder med sammenhengende fokksnø. I losider der snødekket er erodert ned til eldre skare, så er skredfaren liten.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 25. januar 2021

Det er store kontraster i snødekket som følge av sterk vind fra SØ. I losider er skare dominerende og det meste av snødekket er kraftig erodert. Stedvis har skaren gått i oppløsning pga. vind og det ligger kantkorn i overflaten. I leområder og forsenkninger ligger det harde flak av vindpåvirket snø. Under 300 moh. var det ikke snø før siste snøfall, og det er generelt lite snø i regionen for årstida.

Kantkornlaget under skare fra desember er fortsatt tilstede over 300 moh. og kan påvirkes av en enkelt skiløper. Dypere i snødekket finnes det flere kantkornlag, men disse anses som svært vanskelige å påvirke.

Fredag ble det i Lavangsdalen observert fersk fokksnø som var svært lett å løse ut over nedføyket kantkorn i skogen og rundt tregrensen. Det samme ble observert på Kvaløya lørdag.

Det er meldt om flere skytende sprekker og drønn i snødekket de siste dagene.

Fjellvær

Mandag 25. januar 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -14 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet. Sørøst frisk bris utsatte steder

Tirsdag 26. januar 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -14 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS