Snøskredvarsel for Tromsø søndag 17.03.2019

3
Betydelig
Publisert:

Krevende forhold. Vedvarende svake lag nede i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Unngå ferdsel i skredterreng (løsne og utløpsområder). Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Vær oppmerksom på at det fins vedvarende svakt lag av kantkorn nede i snødekket som kan påvirkes av en enkelt skiløper, særlig der snødekket er tynt og mykt, samt i skoggrensa. Skred på dette laget kan bli store! Fjernutløsning og drønn de siste par dagene bekrefter at kantkornlaget er aktivt, ha derfor en svært konservativ tilnærming til veivalg. Gamle nysnøflak stabiliseres gradvis, men i sakte fart grunnet lave temperaturer i høyden. Et lite dryss nysnø vil ikke endre skredfaren, men i områder med løssnø tilgjengelig for transport vil det kunne legge seg opp nysnøflak i leområder for vinden.
Det er godt med snø i regionen og iløpet av de tre siste dagene har det kommet inntil 10 cm, mest på Kvaløya. Onsdag var det tidvis kraftig vind fra sør i fjellet, og snøoverflaten veksler mellom løs ubunden snø i skjermede områder og harde flak i vindutsatte områder. Enkelte steder over skoggrensa er det avblåst isskare. Fredag meldes det om 25 cm løs snø under skoggrensa i Tromsø. Under dette er det gammel fokksnø.
Mellom den gamle fokksnøen og skare danna etter mildværet 23. februar, er det vedvarende svake lag av kantkorn. Disse har stor utbredelse og fins i de fleste himmelretninger og høyder. At kantkornlaget er aktivt er bekreftet av skred og drønn de siste dagene.
Det har vært mye skredaktivitet de siste dagene, både naturlige, personutløst og fjernutløste. På Hollenderen på Kvaløya ble det utløst et skred med 5 involverte lørdag formiddag. Det er også registrert et naturlig utløst løssnøskred str 1 i samme område. Fredag ble det fjernutløst 3 skred str 2 og 3 på Kvaløya i Ø og S-vendte heng. Skredene ble fjernutløst 150-200 meter fra skiløpere og skytende sprekk fulgte hele veien fram bruddkanten på skredet.
Fredag og lørdag ble det observert flere drønn på Kvaløya. Blokktest ved Buren viser at kollaps er lokalisert i kantkornlag over skare. Lørdag formiddag var det bygevær i regionen og en del vind.
6 - 10 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra vest.
-12 °C til -4 °C på 700 moh.
Delvis skyet.
Kortvarig frisk bris fra SW midt på dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
1 - 2 nedbør mm i døgnet.
Bris fra nord., endring til bris fra nordøst om formiddagen.
-14 °C til -4 °C på 700 moh.
Delvis skyet.
Nedbør først på dagen i ytre strøk.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner siste 3 døgn (kartplassert).

Observasjoner siste 3 døgn

Tromsø / TROMSØ

Snø

17.03.2019 kl. 21:15

466 moh

Hans-Jørgen@ObsKorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Hans-Jørgen@ObsKorps

Snødekke

Massiv snøtransport inn i SV sektor. Vind 10 m/s fra NØ. Vinbanket overflate i S-Ø sektor.

ObsID: 186832

Tromsø / TROMSØ

Snø

17.03.2019 kl. 16:45

221 moh

Lynum (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Lynum
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Lynum

Vær

Ikke nedbør 0 °C 8 m/s fra N ↓ 40% skyer Bakkefokk og vindtransport av snø over skoggrensa på snaufjellet.

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Skikkelig drønn og kollaps som forplanter seg på myrområder rundt Storelva skistadion. Men observerer ikke det videre opp gjennom skogen.

Fersk vindtransportert snø Område: På dette stedet. Beskrivelse: Bakkefokk over skoggrensa og en god del snø tilgjengelig for vindtransport. Fersk myk fokksnø. Skikkelige drønn i snøen på myrområder rundt Storelva skistadion - svakt lag over skarelaget som kollapset. Gravde i skoggrensa og der lå skarelaget på 62 cm og vanskelig å påvirke. Ingen utslag på ECT. Fersk fokksnø på snaufjellet som er hovedproblemet her.

ObsID: 186776

Tromsø / TROMSØ

Snø

17.03.2019 kl. 16:14

37 moh

HåvardT@met (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  HåvardT@met

Skredaktivitet

17. mar. I løpet av dagen Tørre flakskred Ett (1). 2 - Middels V Skred i skogen over Lunheim. Ser fjernutløst ut. Kun sett fra stuevinduet.

ObsID: 186768

Tromsø / TROMSØ

Snø

17.03.2019 kl. 16:06

92 moh

birgitrustad (****)

Skredaktivitet

17. mar. I løpet av dagen Tørre flakskred Noen (2-5). 2 - Middels. Naturlig utløst Dette skredet hadde ikke gått kl 11 i dag, så det på vei hjem igjen.

ObsID: 186765

Tromsø / TROMSØ

Snø

17.03.2019 kl. 15:22

245 moh

harvey@ObsKorps (****)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  harvey@ObsKorps

Skredhendelse

17. mar 00:00 Tørt flakskred 3 - Store Naturlig utløst NØ-vendt Skredet startet på 325 moh og sluttet på 234 moh 200 m bred bruddkant Brattheng gått sannsynligvis på kantkorn over skare. Gått mellom 1000 og 1530

ObsID: 186758

Tromsø / TROMSØ

Snø

17.03.2019 kl. 13:53

188 moh

Eirik Fjær (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Fire personer tett samlet

ObsID: 186923

Tromsø / TROMSØ

Snø

17.03.2019 kl. 12:00

792 moh

kjetims@regobsTroms (*)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  kjetims@regobsTroms

Faretegn

Rimkrystaller Område: På dette stedet. Beskrivelse: Grov en rask profil ned til gammel hard skare. Over denne gamle skara fra forrige mildvær lå det ca 2cm sukkersnø. 10cm ubunden på topp, så er lag fokksnø på 20cm, deretter et 15cm hardt fokksnølag over sukkersnøen. Utbredelsen av sukkersnøen er ellers ukjent på fjellet ettersom jeg kun grov her. Isolert blokk gikk til brudd ved moderat belastning.

ObsID: 186800

Tromsø / TROMSØ

Snø

17.03.2019 kl. 11:15

337 moh

harvey@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Harvey Goodwin Kommentar:  Kraftig snøfokk
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Harvey Goodwin Kommentar:  Store toppskavler
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Lille blokktest gikk til brudd i kantkorn over skare. Dette fant jeg flere steder
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Lille blokktest gikk til brudd i kantkorn over skare. Dette fant jeg flere steder

Skredaktivitet

17. mar. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Skredfarevurdering

3 Betydelig Kantkorn over skarelaget er mindre utviklet her enn indre Troms men ser ut til å være utbredt også her og vil være lett å løse ut overliggende flak. Relativt mye vind i dag transportere en god del snø til leområder os danne flak. Fokksnøen vil gradvis stabilisere seg. Det er lite temp gradient rundt skarelaget så der er ikke ventet særlig utvikling av kantkorn Varslet faregrad er riktig

Snødekke

Moderat snøfokk 20 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Til tider kraftig snøfokk. Over Skarelaget fra 24. Feb er det 1cm kantkornlag med må krystaller <1mm. Over dette fokksnø. Over ca. 500m er mye vind påvirket og en del steder finnes nedføyket løssnø

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S over 400 moh

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV under 200 moh

Vær

Snø 7 m/s fra NV ↘ 100% skyer Vind styrke variere mye og var enda sterkere i kastene

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Stort snøfall Område: På dette stedet. Beskrivelse: 30 -40cm løssnø

ObsID: 186709

Tromsø / TROMSØ

Snø

17.03.2019 kl. 10:08

336 moh

Eirik Fjær (Ukjent)

Stabilitetstest

ECTP30@60cmQ1 God Løsnet med knyttneven på tredje slag. Altså 33 slag.

ObsID: 186674

Tromsø / glimtinden, Ringvassøy

Snø

17.03.2019 kl. 10:07

225 moh

mbie@obskorps (*****)

Skredaktivitet

18. mar. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet det ble ikke observert skredaktivitet i området Glimtinden, Glimfjellet, Nordfjellet

Skredfarevurdering

3 Betydelig det er ikke observert skred i omradet. Stabiliteten virker å være middels god. Kantkornlag vil fortsatt utvikle seg ved gjeldende temperatur og værmelding. Snøtransport inn i leheng i sør til vestlige eksposisjoner vil øke risikoen for skred ved liten tillegsbelastning. utviklingen av kantkorn i snødekket vil fortsette og pålagring av snø i leheng vil være mulig ved gjeldende værmelding Varslet faregrad er riktig Det er observert flere drønn i snødekket i og rett under tregrensen, noen som indikerer stor utbredelse av kantkorn i snødekket. Det er ikke mye løs ubunden snø tilgjengelig for snøtransport over tregrensen. Varslet faregrad er riktig, men ligger på en lav grad 3.

Snødekke

Moderat snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 200 moh Vindpakket hard Tørr Under tregernsen mye løs ubunden snø. over tregrensen vekslende hard og myk fokksnø. stedvis avblåst og hard skare over rygger og eksponert terreng

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 400 moh Det er observert kantkornlag over skare og i fokksnøen. Noe usikker på utbredelse men bekreftet utbredelse i øst/sørøstlige eksposisjoner

Vær

Snø -4 °C 8 m/s fra NØ ↙ 90% skyer varierende vind opp til 8-10m/s. snøbyger. Det er kommet ca 10cm snø siste døgn.

Faretegn

Drønn i snøen Det ble observert flere drønn i snøen rett under og ved tregrensen

ObsID: 186848
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.