Snøskredvarsel for Tromsø søndag 21.05.2017

1
Liten
Publisert:

Generelt stabile forhold i fjellet. Små naturlig utløste våte skred er mulig.

Skredfarevurdering

Det er generelt stabile forhold i fjellet, men varmt vær og manglende nattefrost gjør at faren for våte skred er tilstede. Der hvor snøen er vannmettet i overflaten kan det løsne små, våte løssnøskred i bratte fjellsider. I høyden kan det dannes noen ferske nysnøflak i forbindelse med snøbyger og litt vind, men utbredelsen av dette ventes å være svært begrenset. Over 600 moh er det fremdeles er lagdelt snø, faren for større våte flakskred kan dermed øke når vann fra snøsmelting trekker ned i snødekket, men det er vanskelig å anslå timing av slike skred. Vær obs ved kraftig snøsmelting eller regn. Vær også obs på skavlbrudd som følge av høye temperaturer. Snøskredfaren vurderes til 1- liten.

Våte løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.

Våte flakskred

Opphopning av vann i/over lag i snødekket
Flakskred
2 - Små
Naturlig utløst
Få bratte heng
Lite sannsynlig

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Følg med når snøoverflaten blir våt. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.
Den siste uken har det vært mildt i regionen med varmegrader som har påvirket snødekket i overflaten helt til topps. I høyden har det vært nattefrost som danner skare i overflaten og som virker stabiliserende på snødekket. I lavere høyder er snødekket nå gjennomfuktet med lite lagdeling og god evne til å drenere vann, mens snødekket i høyden er mer finkornet og også bestående av flere skarelag. Det antas at lommer med vedvarende svake lag høyt til fjells nå stort sett vil være nøytralisert av mildværet.
Fra lørdag ettermiddag ventes skiftende bris, om kvelden SV opptil frisk bris i fjellet. Mot kvelden spredte byger i ytre strøk, som snø over 400-700 moh, ellers opphold og en del sol. 0-2 mm nedbør. Litt stigende temperatur. Søndag ventes SV periodevis frisk bris i fjellet. Noen regnbyger, vesentlig i ytre strøk. Gløtt av sol. Snøbyger over ca. 500-700 moh. 0-5 mm nedbør.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Observasjoner siste 3 døgn

Rapportert av: torben@obskorps (***)

i kommune: TROMSØ

Faretegn

Mye vann i snøen Mye vann I snødekket , spesielt opp til ca 500moh.

Skredfarevurdering

2 Moderat

Snødekke

0 cm snødybde 0 cm nysnø siste døgn

Vær

Yr 8.0 grader

Skredproblem

Ubunden snø

Skredaktivitet

Ikke gitt Ikke gitt Ikke gitt

Rapportert av: ToreV@met (*****)

i kommune: BALSFJORD

Faretegn

Mye vann i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Svært vått snødekke opp til ca 400 moh. Synker 15-20 cm ned i snøen med ski på.

Skredfarevurdering

2 Moderat

Snødekke

0 cm snødybde 0 cm nysnø siste døgn

Vær

Yr 5.0 grader

Skredproblem

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Skredproblem

Ubunden snø

Skredaktivitet

Flere (6-10) 2 - Små Våte løssnøskred

Rapportert av: harvey@ObsKorps (**)

i kommune: TROMSØ

Stabilitetstest

God CTN@0cmIkke spesifisert

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredfarevurdering

1 Liten

Snødekke

170 cm snødybde 0 cm nysnø siste døgn

Vær

Ikke nedbør 4.6 grader

Skredproblem

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Skredproblem

Ubunden snø

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Ikke gitt Ikke gitt

Rapportert av: RichardFjellaksel (*)

i kommune: TROMSØ

Skredfarevurdering

1 Liten

Fritekst

Topptur opp til hatten, fikk vurdert renne fra Hatten til Ersfjoden. Ingen tørr snø, det var våt flott snø hele veien. Snøprofil tatt ved 490hm snøen virket stabil og våt helt ned til 140cm. Snødekket begynner å bli mer homogent, men fortsatt ble det observert 2 skarelag/harde lag, disse bærer godt. Mye runde korn i alle lag. Det ble observert lite aktivitet av naturlig utløste våte løssnøskred og ingen våte flakskred. Men fortsatt en god del snø i fjellet.

Vær

Ikke nedbør 9.0 grader

Skredaktivitet

Noen (2-5) 1 - Harmløst (sluff) Våte løssnøskred