Snøskredvarsel for Trollheimen lørdag 18.05.2019

1
Liten
Publisert:

Generelt stabile forhold, men fare for naturlig utløste våte skred i bratte solutsatte fjellsider.

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.
1 - Små
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Rolige værforhold med varme og lite skyar gir snøsmelting og vått snødekke. I enkelte bratte heng er det forhold for våte laussnøskred, men det meste har rasa frå seg så skreda vil truleg være små. Delvis klårvær gir nedkjøling av snødekke om natta, og skiftinga mellom varme dagar og kalde netter gir forholdsvis rask omdanning av maisnøen til grovkorna snø og godt vårskiføre.
Det har kome mykje snø i mai, og over 1000 moh ligg det opptil 1 m snø som er i ferd med å verte smelteomdanna. Under maisnøen ligg den eldre omdanna vintersnøen utan lagdeling og med god evne til å drenere smeltevatn. Under tregrensa forsvinn nysnøen fort, og det er berre sporadisk skiføre.
Det er observert mange str.1 og str. 2 våte laussnøskred dei siste dagane
Fredag har ingen målestasjonar i regionen registrert minusgrader sist natt, men det har vore klårvêr og utstråling frå snøoverflata.
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordvest.
2 °C til 10 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 2400 moh.
Klarvær.
Noe mer skyet natt til fredag.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra sørøst.
2 °C til 10 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Trollheimen / SUNNDAL

Snø

18.05.2019 kl. 13:00

1206 moh

torehum@svv (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Smeltevann setter fart på bekker og elver som tærer på snødekket (som her).
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Smelterillene i det gamle snødekket er synlige til tross for ferskere snø som ligger over. Bildet er tatt mot Trolltinden.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Bildet er tatt på ca. 1100 moh mot Åbittinden. Skredavsetningene er for det meste fra tidligere i uka.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 4 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Kommentar:  Ett skred (sannsynligvis glideskred) observert ved toppen av bratthengene i nedre venstre bildekant (se sprekker i snøen). Bildet er tatt før skredet.

Skredaktivitet

18. mai. 12-18 Glideskred Ett (1). 1 - Små. Naturlig utløst Få bratte heng. N. Over 1100 moh Observerte ett lite glideskred (sannsynligvis). Lite volum, men pga. bratte skrenter rundt Indre Trollbotnen, ble utløpet forholdsvis langt.

Snødekke

Over ca. 1100 moh går den ferskeste snøen over fra å være helt smelteomdanna til å være delvis finkorna, våt/kram (smelteomdanning pågår ennå). Iallfall i skyggesider. Det kan virke som at snøen er mer stabil nå enn den var tidligere i uka. Det var også lite skredaktivitet lørdag, sammenliknet med tidligere i uka.

Faretegn

Annet faretegn (spesifiser) Ustabile skavler.

Ferske skred Ett glideskred. Ellers oberverte vi et par nedfall fra skavler (små biter), uten at dette dro med seg noe snø i henget under.

ObsID: 195033

Trollheimen / Oppdal

Snø

18.05.2019 kl. 07:05

1055 moh

torolav@obskorps (*****)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 2 Av:  Notater Opphavsrett:  torolav@obskorps Kommentar:  Viser nordaustvendt
Bilde Av Notater
Bilde 2 av 2 Av:  Notater Opphavsrett:  torolav@obskorps Kommentar:  Viser aust/ nordaustvendt

Notater

ObsID: 194937

Trollheimen / Oppdal

Snø

18.05.2019 kl. 06:43

1127 moh

torolav@obskorps (*****)

Skredaktivitet

18. mai. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Vær

Ikke nedbør 6 °C 0 m/s 10% skyer Flott vårdag

Skredfarevurdering

1 Liten Ny natt med klårvær og nedkjøling har satt fart på omdanning til grovkorna og ikkje teikn til finkorna her på dette punktet. Kanskje litt av det på dei høgaste toppane i skygge. God drenering i snødekke no. Snøgrense/ skiføre frå omlag 1000. Mulig med enkelte skavlbrudd og laussnøskred i bratt aust og nord. Sør og vest har for lite snø til skredaktivitet. Fortsatt nok snø og fint skiføre i høgda. Snøsmelting og omdanning til grovkorna til topps. Varslet faregrad er riktig

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små Ø, SØ, S, SV, V over 1000 moh Sol og varme vil mjuke opp utpå dagen. Lite truleg med særleg meir aktivitet naturleg utløyst.

Snødekke

40 cm totalt Ikke snøfokk Våt løssnø Fuktig Klarvær og nedkjøling av snødekke i natt. God drenering. Snøen er vorte grovkorna her

ObsID: 194936
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.