Snøskredvarsel for Trollheimen lørdag 16.03.2019

2
Moderat
Publisert:

Det finnes svake lag i snødekket, sjansen for å løse ut skred er størst der snødekket er tynt. Fersk fokksnø kan også gi små skred i leområder når vinden øker.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
2 - Middels
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Et vedvarende svakt lag som ligger under fokksnøen vil fortsatt være hovedskredproblemet. Det vedvarende svake laget kan trolig påvirkes i alle himmelretninger hvor det ligger fokksnø over. De fleste steder skal det en del til for å løse ut skred, men særlig i områder med tynt snødekke kan vekten av en person være nok til løse ut skred. Utover ettermiddagen vil vindøking fra SØ føre til noen ferske ustabile fokksnøflak i terrengformasjoner som ligger i le for vinden, særlig mot N og V. Omfanget vil være størst der det kom mest snø natt til torsdag. Sola begynner å ta godt i sørsidene midt på dagen, her kan det gå noen våte løssnøskred.
Snøoverflaten består av fokksnø av varierende hardhet. Skiføret er varierende, enkelte steder er det hardt, andre steder kan man finne mykere snø og ok skiføre. På særlig vindutsatte steder er det gamle snødekket i form av hard skare blåst fram. Onsdag og natt til torsdag kom det 0-10 cm med nysnø med lite vind, dette ligger noen steder som et dryss over fokksnøen.
Det finnes kantkornet snø under fokksnøen ca fra 6-700 moh og opp. Noen steder i overgangen mot gammelt smelteomvandla snødekke/skare, andre steder litt høyere i snødekket. Man kan finne kantkornlag i alle himmelretninger der det ligger fokksnø over. De siste dagene har det blitt rapportert om noen drønn, men lite skredaktivitet. Dette tyder på at det varierer hvor lett det er å påvirke kantkornlaget. Sjansen for på påvirke det virker størst på ryggformasjoner hvor snødekket er tynt.
Torsdag ble det rapportert om et str 3 flakskred i et leområde i Drivdalen som trolig har gått onsdag eller torsdag.
Det er tynt snødekke i ytre og lavereliggende deler av regionen.
0 mm nedbør i døgnet.
Stille/svak vind fra sør.
-12 °C til -6 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 100 moh om kvelden.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra sørøst., endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen.
-15 °C til -7 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 100 moh om kvelden.
Klarvær.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Trollheimen / Okla

Snø

16.03.2019 kl. 11:58

1061 moh

Morten N (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Kommentar:  Rimkrystaller på overflaten.

Faretegn

Rimkrystaller Observerte store områder med rimkrystaller på overflaten på vei opp til Okla.

ObsID: 186613

Trollheimen / Oppdal

Snø

16.03.2019 kl. 11:26

946 moh

obr (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  obr Kommentar:  Storebekkhøa

Snødekke

Vekslende lett papp og 15cm pudder i skogen

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 186517

Trollheimen / SUNNDAL

Snø

14.03.2019 kl. 12:44

1291 moh

Tord1 (Ukjent)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Tord1

Skredhendelse

14. mar 07:29 (+01:00) Tørt løssnøskred Naturlig utløst SØ-vendt Brattheng Mange små løssnøskred gått i dag

ObsID: 186242

Trollheimen / SUNNDAL

Snø

14.03.2019 kl. 12:37

1350 moh

Tord1 (Ukjent)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Tord1

Skredhendelse

12. mar 12:37 (+01:00) Tørt flakskred 1 - Små Naturlig utløst SØ-vendt 15 m bred bruddkant Leområder

ObsID: 186241

Trollheimen / NESSET

Snø

14.03.2019 kl. 11:52

1200 moh

knutinge@svv (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  knutinge@svv Kommentar:  Fløtatind
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 2 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  knutinge@svv

Vær

Ikke nedbør 0 m/s 5% skyer Vindstille her på 1200. 1 cm nysnø i natt. Blyant hard overflate men små lommer av 4f innimellom.

Skredaktivitet

14. mar. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Overraskende lite å se , bare noen små rutsjer i sola i nysnøen

ObsID: 186164

Trollheimen / Oppdal

Snø

14.03.2019 kl. 09:08

612 moh

EspenR (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  EspenR

Vær

0 m/s Snø og vind i går.

Faretegn

Ferske skred Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Stort flakskred, tilsynelatende ferskt.

ObsID: 186109

Trollheimen / Oppdal

Snø

13.03.2019 kl. 12:27

1309 moh

Gunne@SVV (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  Gunne@SVV Kommentar:  Lett snøvær.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Gunne@SVV Kommentar:  Gjerdhøa midt i bilde.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Gunne@SVV Kommentar:  NV vendt heng like vest for Storhaugen
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Gunne@SVV Kommentar:  Profil skoggrense Sørlig sektor: 4cm fokksnø(p) over 20 cm med løsere fokksnø som er i ferd med å bli omdannet(4f) Gammelt snødekke under. ( under spade). Ingen brudd på ECT.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredfarevurdering

2 Moderat Gikk i SV-NV områder i dag opp mot Nonsfjellet. Ligger 20-30 cm fokksnø over gammelt snødekke i leområder. Vinden har herjet det siste døgnet og Lagt ut snø i flere sektorer. Rygger og oppstikkende områder er bare eller består av is. Store deler av snøoverflaten over skoggrense er hard, men i bratte heng kan det ligge myk nok snø for å danne flak. Mindre innelåst snø i NV heng enn forventet. Mulig det har vært mindre snø tilgjengelig for vindtransport her sammenlignet med ytre strøk, ellers så har mye snø fordampet. Forventer ikke store skred. Gravde profil på 1300 moh i NV heng og i skoggrense i S heng. Tendens til overflatekantkorn i skoggrense, men fikk ingen brudd på ECT. Ikke observert drønn eller skrytende sprekker selv om det flere steder var spenninger i snøen med gunstig hardhet for flak. Ikke observert rim. På 1300 moh er der lagdeling i gammelt snødekke med flere utviklede kantkorn mellom tynne skarelag(kommer profil senere). I denne delen av regionen er det en toer i dag. Vil være synkende da fokksnøen vil stabilisere seg. Men overflatekant må følges med på. Opplever ikke det som et skredproblem akkurat der jeg var på tur i dag Varslet faregrad er riktig Riktig med en 3er i går til formiddag i dag. Har nok gått over til en 2er i løpet av dagen

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut Mulig 2 - Middels Noen bratte heng N, S, SV, V, NV over 600 moh Vinden har vært såpass kraftig at det kan ha lagt seg ut fokksnø i flere sektorer enn NØ. Ser i alle fall slik ut i Storlidalen

Snødekke

Ikke snøfokk Vindpakket hard Tørr Ca. 20 cm løs snø i skogen over gammelt snødekke. I åpne områder mot skoggrense er overflaten vindpåvirket myk(4f-1f). Sprekker om små flak under skia, men ingen drønn eller flytende sprekker. Finnes flere områder med spenninger i snøen. Over skoggrense varierer snøoverflaten mellom hard fokksnø og skare. I forsenkinger og beskyttende områder finnes det mykere snø. I S-Sø heng ligger det ca. 30 cm over gammelt snø dekke.

Vær

Snø -8 °C 2 m/s fra Ø ← 100% skyer Lett snøvær og lite vind. Begynte kl 12

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Vinden har flyttet på snø siste døgn, men har kanskje lagt seg ut mindre enn forventet i dette området

Skredaktivitet

13. mar. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Ingen skred observert i Storlidalen. God oversikt over det meste av Storlidalen i løpet av obstur og biltur

Snøprofil

9 lagdelinger observert

ObsID: 186011

Trollheimen / Oppdal

Snø

13.03.2019 kl. 12:11

987 moh

AWenk (Ukjent)

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut

Notater

Tynt snødekke her. Kantkorn til sted enkelte steder nederst i snødekket. Myk til hard flak øverst.

Vær

Snø 0 m/s 100% skyer

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Hard flak med løsere snø under. Flere drønn observert på veien opp ryggen.

ObsID: 185978
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.