Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen torsdag 10.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Under 1200 moh kan temperaturstigning og regn føre til naturlig utløste skred. Kraftig vindøkning utover dagen gir fare for flakskred i høyden.

Skredfarevurdering

Raskt temperaturstigning og regn i snøen vil første del av døgnet gi fare for naturlig utløste skred under 1200 moh. Det kan forventes middels store våte skred i mange bratte heng. Spesielt bratte områder med løs, ubunden snø er utsatt.

Utover dagen vil kraftig vindøkning fra V føre til stor snøtransport i fjellet og gi ustabile fokksnøflak, fortrinnsvis i leheng mot Ø og i formasjoner på tvers av vindretningen. I høyden kan det forventes stor pålagring i leheng og det vil være fare for middels store naturlig utløste skred i noen heng og store skred i noen få heng som samler ekstra mye snø.

Fokksnøflak fra mandag og tirsdag i S og Ø ventes gradvis å stabilisere seg og det skal mer til for å løse ut skred her.

Skredfaren ventes å være høyest i ytre del av regionen der det ligger mest snø fra tidligere.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 9. januar 2019

Det gamle snødekket regnes som stabilisert opp til ca 1200 moh etter kraftig mildvær og regn før helgen. Dette har nå en hard snøoverflate. Mandag og tirsdag kom det 20-30 cm ny snø i store deler av regionen.

Fra skoggrensen og oppover er den nye snøen vindpåviket i ulik grad og det er mange steder flakdannelser av varierende hardhet og størrelser. Rygger og kuler er avblåst ned på hard, gammel snø.

Under skoggrensen og på plasser der vinden ikke har fått tak ligger det mange steder 20-30 cm ubunden snø.
Onsdag formiddag var det overskyet og lette byger i ytre del av regionen og rolige vindforhold i høyden.

Fjellvær

Onsdag 9. januar 2019

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -11 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Torsdag 10. januar 2019

4 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til liten storm fra vest om ettermiddagen. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Lavere snøgrense om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS