Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen mandag 05.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag av rim og kantkorn under den vindtransporterte snøen. Vær forsiktig på rygger og kuler, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Fokksnøen ligger stort sett på svakt lag av nysnø, men i Sunndals- og Oppdalsfjella er nedføyka rim og kantkorn utbredt med god evne til bruddforplantning. Det er særlig på kuler og rygger med tynne fokksnøflak at de svake lagene kan påvirkes. Den gamle ujevne overflata gjør at det er begrenset størrelse av fokksnøflakene og flakene er heller ikke rapportert å være spesielt tykke. Dette medfører at faregraden ikke blir vurdert høyere, men det er likevel krevende å ferdes i skredterreng. Det vil være lite stabilisering i vedvarende svake lag selv om overliggende fokksnø gradvis stabiliseres. Soloppvarming i bratte sørvendte heng vil kunne gi noen naturlig utløste løssnøskred også mandag.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 4. mars 2018

Snøoverflata er vindpåvirka etter mye vind fra Ø i forrige uke. Det gamle snødekket er svært varierende og bærer preg av mye vind, hovedsakelig frå SØ. Fokksnøen er hard og ujevn, men spesielt i indre strøk er det tykke lag av kantkorna snø der snødekket er tynt. Det er stor forskjell i snødekket fra de kystnære områdene der forholda er mer stabile med homogent snødekke til den mer komplekse situasjonen i Sunndalsfjella og Oppdal med ulike vedvarende svake lag.

Det finnes rim under den siste fokksnøen og skytende sprekker i fokksnøen de siste dagene indikerer god evne til bruddforplantning. Det kalde været har gitt gode forhold for videre utvikling av kantkorn som er observert høyt i snødekket lørdag.

Det er observert flere naturlig utløste skred i Sunndalsfjella de siste dagene, men størrelse og utløsningsårsak er usikkert.

Det kom noen cm nysnø lørdag med lite vind, søndag er det opphold og fortsatt kaldt.

Fjellvær

Søndag 4. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -20 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 5. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra sør. -20 °C til -11 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS