Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen lørdag 20.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarande svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Opphaldsvær og lite vindtransport av snø dei siste dagane gjer at det blir danna betre bindingar i fokksnøen, men prosessen går langsamt i det kalde været. Kulda gjer også at svake kantkornlag kan utvikle seg rundt tette lag i snødekket, f.eks under fokksnø og rundt skare. Det skal generelt mykje til å løyse ut skred på dei harde fokksnøflaka, men på stadane det finnast godt utvikla kantkorn nede i snødekket kan skred bli store om ein klarer å påverke dei. Vær difor ekstra varsom der snødekket er tynt og flaka er mjuke. Snøskredfaren er vurdert som 2 - moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 19. januar 2018

Snødekket blei sterkt vindpåvirka i starten av veka. Snøen har bunde seg til harde flak, og på dei mest vindutsatte stadene er det is og skare. Kulda har gjort at det har stadvis har danna seg kantkornlag over og under denne overflateskara. Vinden har også påverka under skoggrensa, og her er flaka mjuke nokre stadar. Det er lite snø tilgjengelig for vidare vindtransport.

Ned i snødekket er det observert kantkornlag i samband med skarelag og under den ferske fokksnøen. Laga er ikkje like godt utvikla alle stadar i regionen og observasjoner tyder på at dette laget er betre utvikla i Oppdal enn t.d. i Rindal og Surnadal. Torsdag blei det observert drønn og sprekker i Drivdalen sør for Oppdal.

Det var fleire skredhendingar tidligare i uka, som truleg gjekk i perioda frå søndag kveld til tirsdag morgon når det var mykje vind og snøtransport. I denne perioda blei ei hytte i Grønnlia ved Skarvatnet i Oppdal truffet av eit snøskred. Eit anna skred demte opp elva Driva i Drivdalen. Det er også observert skredaktivitet i same periode frå nordvendt terreng i Storlidalen.

Fjellvær

Fredag 19. januar 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørvest. -16 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 20. januar 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sør. -15 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS