Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen fredag 19.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Snødekket er svært vindpåvirket. Kulda forsinker stabiliseringen og fremmer vekst av vedvarende svake lag. Snødekket framstår stabilt, men krever kloke vegvalg.

Skredfarevurdering

Oppholdsvær og begrenset snøfokk gir fortsatt stabilisering av fokksnøflak, men prosessen går langsomt i det kalde været. Kulda gjør også at svake kantkornlag kan utvikle seg rundt tette lag i snødekket, f.eks under fokksnø og rundt skare. Det er lettest å løse ut skred der fokksnøflakene er myke og tynne, fordi vekten av f.eks. en skiløper kan påvirke svake lag både i fokksnøen og i kantkornlag lenger nede i snødekket. Der fokksnøen er hard og bærende, er det naturlig nok vanskeligere å løse ut skred, men her kan skredene bli større dersom svake lag først blir påvirket. Begge skredproblemene krever at det finnes fokksnøflak. Disse er mest utbredt i nordvendt terreng og mest påvirkelige nær tregrensa der snødekket er noe mykere enn ellers. Faregraden antas å holde seg på 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 18. januar 2018

Snødekket er sterkt vindpåvirket etter kraftig vind i starten av uka. Fokksnøen er generelt ujevnt fordelt med tydelige, bølgeformede riller (sastrugi). Andre steder finnes jevnere og glatt vindpolert fokksnø. Enkelte steder har skaren blåst fram til i overflaten. Skaren bærer preg av langvarig kulde og uttørking ved at den er sprø og at det stedvis er dannet kantkorn både over og under den. Det er svært lite løssnø tilgjengelig for vindtransport på fjellet.

Det er observert kantkornutvikling i forbindelse med skarelag og under den ferske fokksnøen. Observasjoner tyder på at dette laget er mer potent i Oppdal enn f.eks. i Rindal og Surnadal.

Det var flere skredhendelser tidlig i uka, sannsynligvis i perioden søndag kveld til tirsdag morgen i perioder med mye vind, snøfokk og lite nedbør. I denne perioden ble en hytte i Grønnlia ved Skarvatnet i Oppdal truffet av snøskred. Et annet skred demte opp elva Driva i Drivdalen. Det er også observert skredaktivitet i samme periode fra nordvendt terreng i Storlidalen.

Torsdag formiddag var det -13 ºC på Storhornet (1550 moh) i Oppdal. På Reinsfjellet (990 moh) i Gjemnes blåste det laber bris fra SØ. Det har ikke vært vesentlig nedbør i Trollheimen siden mandag.

Fjellvær

Torsdag 18. januar 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 19. januar 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørvest. -16 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS