Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen torsdag 11.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finst fersk fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettast å løyse ut der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Vind opp i kuling frå sørlig retning kan enkelte stader flytte laus snø inn i nye leområder vendt mot nord. Dette gir skredproblem med ferske fokksnøflak her. Problemet vil være mest utbredt i indre og høgare strøk der snøen er kaldare og sprøare og difor lettare å flytte på. Eldre fokksnø frå helga vil i hovudsak være stabilisert. Kantkornutviklinga i gammelt snødekke går for fullt, men er ikkje eit skredproblem. Faregraden blir vurdert til 2- moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 10. januar 2018

Snøoverflata er prega av harde fokksnøflak frå uværet i helga.På ryggar og vindutsette stader er skaren blåst fram. I indre og høgare strøk er denne skaren i ferd med å bli porøs og mindre hard grunna kantkornutvikling. I ytre og lågare strøk er den fortsatt hard og tjukk. Vinden har også påvirka snødekket i skogen. Fokksnøen ligg ujamnt fordelt i terrenget. Det har ikkje vore mildt i fjellet sidan 23/12 og snødekket under mildværsskaren er stabilt. Fønforhold gir varm og tørr luft i låglandet.

Det er kantkorn rundt 23/12- skaren som er svært varierande utvikla, men foreløpig utgjer ikkje laget eit skredproblem. Tirsdag rapporteres det også om lausere lag med kantkornutvikling under den siste fokksnøen.

Ingen skred registrert etter helga.

Plussgrader, men tørr luft i låglandet onsdag.

Fjellvær

Onsdag 10. januar 2018

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sør. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Høyde av 0-isoterm kan variere.

Torsdag 11. januar 2018

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS