Snøskredvarsel for Trollheimen onsdag 26.04.2017

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Større skred er vanskelig å løse ut, men kan forekomme ved stor tilleggsbelastning.

Skredfarevurdering

Nysnøen fra de siste dagene ligger bundet til myke flak over store områder i fjellet. Det har vært lite pålagring i leheng mandag og tirsdag som gjør at fokksnøflakene har hatt tid til å stabilisere seg. Det kan fortsatt være mulig for en enkelt skiløper å løse ut små skred der snødekket er tynt og mykt, men generelt kreves stor tilleggsbelastning for å påvirke fokksnøen eller svake lag under. Under nysnøen kan det ligge ustabile vedvarende lag, men utbredelsen er nok begrenset. Nysnøen onsdag kommer med lite vind og ventes ikke å påvirke skredfaren. Faregraden vurderes til 2-moderat.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
2 - Små
Stor tilleggsbelastning
Mange bratte heng

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Før og i helga kom det mye nedbør i regionen, tidvis som snø helt ned til havnivå. Kombinert med kuling i fjellet ligger det nå fokksnøflak hovedsakelig i sider vendt mot S og Ø. Det ligger mest nysnø i Sunndalsfjella, sannsynligvis opptil 1 m. Under nysnøen hadde det gamle snødekket varierende overflate, men flere steder ble det observert rim i overflata og kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Utbredelsen er usikker, men skredhendelser i naboregionen Romsdal indikerer at disse lagene kan påvirkes. Observasjoner fra Elghøa på Oppdal tirsdag forteller at fokksnøen har gode bindinger og virker stabil opp til 1400 moh. Noe snøtransport, men det er lite å flytte på i denne delen av regionen. I ytre deler av regionen går det noen snøbyger og det er fortsatt kaldt for årstiden
Fra tirsdag ettermiddag ventes N-NØ periodevis frisk bris i fjellet. Sludd- og snøbyger. 0-10 mm nedbør. Plussgrader opp til 300-500 moh midt på dagen. Onsdag ventes NV av og til frisk bris. Sludd- og snøbyger. Plussgrader opp til 200-400 moh midt på dagen. 5-20 mm nedbør.
Moderat
2

Torsdag ventes rolige vindforhold, om kvelden NØ opp i frisk bris. Litt snø. Fra om morgenen enkelte sludd- og snøbyger, men også perioder med sol. Plussgrader opp til 200-500 moh midt på dagen. 2-10 mm nedbør.Fra onsdag ettermiddag ventes NV av og til frisk bris. Enkelte sludd- og snøbyger. Plussgrader opp til 100-400 moh midt på dagen. 0-8 mm nedbør.

Det har kommet noe nysnø regionen og fortsatt nedbør torsdag gjør at det kan ligge mye løs snø tilgjengelig for vind. Mot kvelden kan det derfor dannes nysnøflak som vil være lett og påvirke for en enkelt skiløper. De gamle fokksnøflakene stabiliseres gradvis, men vil fortsatt være mulig å påvirke, hovedsakelig med stor tillegsbelastning. Husk også at det kan finnes vedvarende svake lag under fokksnøen i noen få heng. Der nysnøen ligger ubunden vil det være sannsynlig med løssnøskred hvis sola titter frem. Faregraden vurderes til 2-moderat, men det kan være krevende forhold i høyfjellet.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.

Observasjoner

Rapportert av: geir@obskorps (***)

i kommune: OPPDAL

Vær

Ikke observert -3.0 grader

Snødekke

120 cm snødybde 10 cm nysnø siste døgn

Skredfarevurdering

2 Moderat

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Ingen spes faretegn utenom at det har vært sterk vind fra nord den siste tiden som har flyttet på en del snø

Skredproblem

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Rapportert av: halgeir@svv (****)

i kommune: SUNNDAL

Rapportert av: halgeir@svv (****)

i kommune: SUNNDAL

Skredaktivitet

Noen (2-5) 1 - Harmløst (sluff) Tørre løssnøskred

Vær

Snø -1.0 grader

Snødekke

5 cm snødybde 50 cm nysnø siste døgn

Skredfarevurdering

2 Moderat

Faretegn

Ferske skred Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Små løssnøskred når sola tar i bratt terreng

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Periodevis lett snøfokk, med vind fra NV

Skredproblem

Nedføyket svakt lag med nysnø

Rapportert av: Gunne@SVV (****)

i kommune: OPPDAL

Vær

Ikke nedbør -2.0 grader

Snødekke

2 cm snødybde 2 cm nysnø siste døgn

Skredfarevurdering

2 Moderat

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Lagt seg godt med snø i ut i Ø-SØ heng i helgen. Pågår noe vindtransport med vind fra NØ

Skredproblem

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Rapportert av: Ukjent observatør (Ukjent)

i kommune: OPPDAL

Stabilitetstest

Ikke gitt Ikke gitt17@40cmIkke spesifisert