Snøskredvarsel for Trollheimen torsdag 14.12.2017

Velg dato

2
Moderat
Publisert:

Vær varsom i leområder med ferske flak av nysnø og fokksnø.

Nysnøflak

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i bratte heng under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Hold avstand til hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Unngå ferdsel i / ved terrengfeller. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Skredpoblemet er knyttet til ferske flak fra siste dager og finnes fortrinnsvis i nordlige og ytre deler av regionen. Enkelte steder kan disse flakene ha lagt seg over rim fra tirsdag, men utbredelsen av dette er usikkert. Der nysnøen er løs vil det også være mulig med enkelte løssnøskred. Snøskredfaren holdes uendret på 2-moderat og forventes å være størst i nordlige og ytre strøk av regionen.
Snøoverflaten varier mye mellom løs snø i skogen og vindpakket av ulik hardhet i høyden. Helgens store snøfall og vind preger snøfordelingen i høyden. Rygger og topper er avblåst og det ligger eldre fokksnøflak i leområder, mest i Ø. Snøgrensen ligger mellom 0-200 moh. Det gamle snødekket anses som en stabil base.
Observasjoner tirsdag fra Rindal viser brudd i begynnende kantkornlag i forbindelse med skare fra forringe uke. Foreløpig viser det dårlig evne til bruddforplantning. Kaldt og klart vær tilsier høy temperaturgradient i øvre del og dette bør følges med på i dagene som kommer. Foreløpig skal det stor tilleggsbelastning til for å påvirke laget og det regnes ikke som et skredproblem.
De siste dagene er det ikke observert noen skredaktivitet.
Mandag ble det observert drønn i snødekket på Blåøret rett nord for Oppdal. Ellers viser observasjoner til et stedvis hardt og vindpåvirket snødekke over skogen, med lommer av myk snø i beskyttet terreng og i skogen. Gode bindinger og lite spenninger igjen i gammel fokksnø fra helgen.
Nedbør
2 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område
Vind
Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen
Temperatur
-12 °C til -4 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 300 moh om kvelden
Skydekke
Skyet
mest nær kysten om natten/først på dagen

For oppdatert værvarsel se yr.no
Nedbør
0 mm i døgnet
Vind
Bris fra sørøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen
Temperatur
-16 °C til -5 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 200 moh natt til torsdag
Skydekke
Delvis skyet
Varmest nær kysten, gradvis kaldere utover dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.