Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms mandag 15.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker i solsidene utover dagen. Det finnes vedvarende svakt lag under fokksnøflak i enkelte heng.

Skredfarevurdering

Klarvær og sol vil føre til naturlige våte skred i solsider. Sol og varme kan svekke bindingene helt ned til svake lag.

Enkelte steder kan det være fokksnø over et vedvarende svakt lag nær overflata, men utbredelsen er antagelig begrenset. Slike lag er lette å påvirke, men det er vanskelig å forutse hvor de finnes.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er vanskelig å påvirke disse ved ferdsel, men feks skavelnedfall kan trigge skred i disse dype svak lagene. Fokksnøen fra tidligere i uka antas å være relativt stabil.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Ikke gitt i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 14. april 2019

Etter pent og rolig vær i starten av veka har det vore bygevêr, stadvis sterk vind og mildare dei siste dagane. Over mildværsgrensa, som er meldt opptil ca. 600 moh laurdag kveld, har det danna seg fokksnøflak av varierande hardheit, særleg i austvendte fjellsider. Mykje av snøen er berre lett bunden. Under mildværsgrensa er det fuktig og våt snø.

Djupt i snødekket finnast det eit vedvarande svakt lag av kantkorn i samband med skare, danna etter mildvêr 23. februar. Laget har stor utbreiing, men sidan det ligg djupt og under hard snø, skal det mykje til for å påverke dette ved ferdsel.

Både torsdag og fredag har personar løyst ut små og middels store flakskred i den ferske vindpåverka snøen. Laurdag gjekk det eit lite vått naturleg utløyst skred på veg ved Ersfjorden på Senja.

Fjellvær

Søndag 14. april 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet.

Mandag 15. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra vest. -4 °C til 2 °C på 700 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS